Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

RAZSTAVA: SAŠA BEZJAK / VEZENKE

29. januarja, 2021 13:00 - 14. marca, 2021 14:00

Samosvoja in provokativna Saša Bezjak tokrat v UGM Šopu predstavlja Vezenke, serijo vezenih risb na tekstilu manjšega formata.
Saša Bezjak / Vezenke
UGM Šop, Strossmayerjeva 6

Spletna otvoritev: petek, 29. januar 2021, 12.00
Facebook (posnetek)
Razstava bo na ogled: 29. januar 2021–14. marec 2021
torek-nedelja: 10.00-18.00
Kustosinja: Breda Kolar Sluga
Po izobrazbi slikarka in kiparka je, kot pravi sama, svojo pot utrla prav skozi risbo, ki je nastajala impulzivno in v velikih količinah. Od leta 2005 je pričela črto raziskovati tudi s pomočjo vezene niti. Nit, ki predira podlago, je postala poligon za premišljevanje o likovnih elementih, barvi, prostoru in potezi, hkrati pa tudi o socialnem prostoru tistih, ki tokrat niti vlečejo – ženskah. Za njeno ustvarjanje je bistveno iskanje prvinskosti, hkrati pa tudi nenehno grajenje odnosov med ljudmi. V 15 letih je nastala obsežna in izjemno odmevna serija Vezenin velikih formatov, ki jih avtorica obeša neposredno na stene ali v prostor. Motivno so najbolj odmevni Poljubi, kjer sta dva obraza povezana na svojstven način. Avtorico pa nezmotljivo prepoznamo po njeni pripovedni neposrednosti.
Razstavljena dela povezujejo več serij, ki večinoma nastajajo kot plod sodelovanja med umetnico in njeno mamo. Najprej na tkanini nastane risba, nato vezenina. Skupaj pa preizkušata barvo niti, gostoto in tempo vezene poteze, učinke različnih risarskih podlag ter materialnost reciklaže historičnih prtičkov. Motivno so ti prtički blizu vezeninam velikih formatov. Nekoliko drugačni so trakci z vezenimi refreni: »Po srcu sem punkerca, rockerca in hardcorovka. To je glasba, ki me žene že 35 let. Na dopustu sem vrtela glasbo in prepisovala naslove skladb. 2016 sva s projektom vezenja začeli tudi s prijateljico in ti trakci so delo njenih rok.«
»Umetnost ljubim, ker mi najprej omogoča spoznavanje same sebe in zatem komunikacijo z občinstvom in odzive. Zaradi umetnosti mi prihajajo na pot ljudje, ki me presenečajo s svojo bitjo. V delih, ki nastajajo, sem ves čas iskrena in odkrita, ker je to edino, kar znam.« Odlična priložnost, da svoje bližnje razveselite s pravim darilom.

Saša Bezjak (rojena leta 1971 v Mariboru) je leta 1999 pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru, leta 2001 pa pod mentorstvom profesoric Metke Krašovec in dr. Nadje Zgonik iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tam je zaključila tudi magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovne sodelavke za predmetno področje specialne didaktike. Že desetletje kot mentorica pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle. Ukvarja se z risbo, sliko, kipom, vezenino, likovnimi akcijami in poučevanjem. Predstavila se je na 70 skupinskih in 56 samostojnih razstavah. Od leta 2006 živi in ustvarja v Gornji Radgoni.

Podrobnosti

Začetek:
29. januarja, 2021 13:00
Konec:
14. marca, 2021 14:00