Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PROMENADNI KONCERT: FRAJHAJMSKA GODBA NA PIHALA

2. avgusta, 2021 22:30 - 23:30

Frajhajmska godba na pihala, ena izmed najstarejših v Sloveniji, je leta 2017 praznovala 190 letnico delovanja. Častitljiv jubilej so obeležili v soboto, 5. avgusta 2017, s prireditvijo v Šmartnem na Pohorju.
Začetki godbe so povezani z glažutarstvom na Pohorju, ko je podjetnik Hieromin Gürtler ustanovil Staro Glažuto. Ustanovitelj Frajhajmske godbe Simon Jurič, po rodu Čeh, je bil eden izmed delavcev z Dunaja, ki jih je najel Gürtler. Kasneje je Jurič kupil »Zgornje Freglovo« posestvo v Frajhajmu. Z Glažuto se je preselil na svojo kmetijo, kjer je leta 1827 tudi ustanovil Frajhajmsko godbo. Danes je v godbi aktivnih 20 članov, med njimi je precej mladih.
Godba redno nastopa v različnih krajih po Sloveniji. Letos aprila je pet dni gostovala v Bruslju, kjer je zaigrala v evropskem parlamentu. Sodelujejo tudi na krajevnih prireditvah in pri mašah.
Tradicionalni koncerti, ki se že desetletja odvijajo ob sončnih nedeljah v paviljonu Mestnega parka v Mariboru, so del kulturne in turistične ponudbe mesta. V organizaciji Narodnega doma Maribor in letošnje leto tudi pod okriljem mariborske občine, koncerte izvajajo lokalna in okoliška kulturna društva, pogosto pa se jim pridružijo društva iz ostalih slovenskih regij. Kljub epidemiji koncerti potekajo varno, ob upoštevanju vseh ukrepov za varovanje zdravja in le nekaj korakov stran od akvarija-terarija. Mladim družinam z otroki, naključnim obiskovalcem, turistom in predvsem stalnemu domačemu občinstvu polepšajo nedeljski sprehod.
Tudi v letu 2021 bodo ob lepem vremenu znova poživili idilično okolje enega najlepših mestnih parkov v Sloveniji.
Ogled koncertov je brezplačen.
Ob slabem vremenu prireditev odpade.
Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.
Vse obiskovalce naprošamo, da upoštevajo navodila NIJZ in organizatorja za varovanje zdravja. Hvala!
Koncerte v parku je podprla Mestna občina Maribor.

Podrobnosti

Datum:
2. avgusta, 2021
Čas:
22:30 - 23:30