Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PREŠERNOV DAN V UGM

8. februarja, 2019 10:00 - 18:00

»Ko brez miru okrog divjam…« No, Umetnostna galerija Maribor ob Prešernovem dnevu široko odpira svoja vrata in vabi nemirne duše, pa tudi vse druge obiskovalce, v zavetje vizualne umetnosti. Na slovenski kulturni praznik bo vstop v UGM brezplačen, razglednice, zloženke, katalogi in sploh vse publikacije UGM v muzejski trgovini pa 30% cenejše. Na ogled ponujamo veliko mednarodno razstavo sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okej? v razstavišču UGM, izbor iz Zbirke UGM pod naslovom Ulica v UGM Kabinetu in Šivarije – očarljive pravljične junake Manice K. Musil v UGM Studiu.

Program:
Manica K. Musil / Šivarije
vodstvo po razstavi za družine
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
11.00
vodi: Brigita Strnad, vodja pedagoškega programa
Trije mucki in zmaj, koza Cilka, pobalinska pujsa, čarobna školjka, komar Janez, mravljinčar Franc, lev Robert ter slon Stane so glavni junaki slikanic Manice K. Musil, ki svojih podob ne riše, ampak šiva, lepi in kvačka. Na razstavi so na ogled veliki formati pisanih Šivarij ter slikanice, ki so bile do sedaj prevedene že v 14 jezikov.

UGM Kabinet/ Ulica
vodstvo po razstavi
UGM, Strossmayerjeva 6
12.00
vodi: Jure Kirbiš, kustos razstave
Izbor del iz Zbirke UGM v UGM Kabinetu v ospredje postavlja ulico, natančneje mariborske ulice, kot so jih skozi preteklo stoletje v različnih medijih ujeli v Mariboru živeči umetniki. Dela nas popeljejo skozi zgodovino Maribora in hkrati čez raznolike likovne pristope upodabljanja ulice in mesta.

Ne glej nazaj, okej?
vodstvo po razstavi
UGM, Strossmayerjeva 6
16.00
vodi: Simona Vidmar, kustosinja razstave
Razstava predstavlja 18 mladih in uveljavljenih umetnikov iz Slovenije in tujine, ki svojo prakso usmerjajo k raziskovanju spomina, zgodovinjenja in gradnji identitete. Dela na razstavi so s področja sodobnih vizualnih umetnosti. Na ogled bodo instalacije, video dela in projekcije, risbe, slike in performativne intervencije.

VABLJENI!

Podrobnosti

Datum:
8. februarja, 2019
Čas:
10:00 - 18:00

Instagram (v živo) + Facebook (posnetek) + Youtube (premiera) + Zoom (ustvarjalnica)
iz UGM + UGM Šopa + UGM Studia
8. februar 2021, 11.00-20.00
»Ko brez miru okrog divjam, prijatli prašajo me, kam?…« (France Prešeren)
Umetnostna galerija Maribor ob Prešernovem dnevu široko odpira svoja virtualna vrata in vabi nemirne duše, ljubitelje umetnosti pa tudi vse druge obiskovalce, v zavetje vizualne umetnosti. Ker je galerija zaprta, smo ob Prešernovem dnevu pripravili pester spletni kulturni program, ki mu boste lahko zelo enostavno sledili iz domačega naslonjača z enim klikom.
Program:
100+ v UGM / spletno vodstvo
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek), iz UGM, 11.00
Vodi: Urša Rotman, prof. lik. umetnosti in strokovna sodelavka UGM
Pridružite se nam na kratkem vodstvu po aktualni razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM v živo preko naše Instagram strani. Po razstavi vas bo v približno petnajstih minutah popeljala strokovna sodelavka Urša Rotman. Samo v nekaj minutah se bomo sprehodili skozi zgodovinska obdobja od konca 19. stoletja, do začetka 21. stoletja. Upamo, da si boste ob tem zaželeli, da nas čim prej obiščete v živo, ko bodo razmere to spet omogočale.
Poštna umetnost/ spletno vodstvo
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek), iz UGM Šopa, 12.00
vodi: Jure Kirbiš, kustos UGM
Še enkrat si bomo na hitro pogledali umetniške dopisnice, ki smo jih konec preteklega leta prejeli v odziv na natečaj za mail art na temo razburljivega leta 2020. Med njimi bomo izpostavili tudi tri zmagovalce natečaja po izboru javnosti.
Kdo se skriva za umetnino? / otroška ustvarjalnica
Zoom (v živo), iz UGM, 15.00–16.30
Vodi: Brigita Strnad, muzejska svetovalka in vodja pedagoškega oddelka UGM
Otroke vabimo na igrivo druženje, na katerem bomo preučevali skrivnostnega umetnika oz. umetnico. Na kakšen način ustvarja? Kakšna orodja in materiale potrebuje? Zakaj ustvarja? Nato vas bomo povabili, da skrivnostnega umetnika ali umetnico portretirate, kot si ga sami predstavljate. Ob zaključku srečanja, pa vam bomo seveda razkrili pravo osebo, ki se skriva za umetnino.
Premiera umetniškega videa Tanje Lažetić ob zaključku razstave Rože
Youtube (posnetek), iz UGM Studia, 18.00
Vodi: Jure Kirbiš, kustos UGM
Tanja Lažetić je dokumentirala podiranje nedavno zaključene razstave Rože. V kratkem videu, ki bo premiero doživel na UGM YouTube kanalu, je mogoče videti Tanjo, kako žanje polje cvetlic, ki nikoli niso odcvetele.
Matija Bobičić / otvoritev razstave
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek), iz UGM Studia, 19.00
Kustos: Jure Kirbiš, kusto UGM
Poseben gost: Matija Bobičić
Razstava je prva samostojna predstavitev mariborskega slikarja Matije Bobičića v Mariboru v šestih letih. Od zadnje večje razstave je avtor razvil povsem nov slikarski jezik in motiviko ter prodrl na ameriški trg sodobne umetnosti. Za razstavo v UGM Studiu je slikar pripravil še nikoli prej videno serijo osmih slik večjega formata. Pridružite se na otvoritvi v živo preko naše Instagram strani.
Vljudno vabljeni!

Podrobnosti

Datum:
8. februarja, 2021
Čas:
11:30 - 19:00

Prizorišče

UGM Maribor