Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PREDSTAVITEV LITERARNE ZBIRKE SRCA V IGRI

7. septembra, 2021 19:00 - 22:00

Težko pričakovana literarna antologija Srca v igri je pravkar izšla pri Mladinskem kulturnem centru Maribor, ki s pričujočo knjižno izdajo obeležuje tudi dve desetletji kontinuiranega mladinskega dela na področju gibanja LGBTQ+ v Mariboru.
Izbor del je pripravil Tom Veber, vsestranski ustvarjalec in perspektivni pesnik najmlajše literarne generacije, nabor pa vključuje izbrana leposlovna dela enaidvajsetih mladih slovenskih avtoric_jev LGBTQ+, rojenih med letoma 1987 in 1999. S poeziji in/ali prozo se predstavljajo Ajda Bračič, Alex Kama, Alina Špan, Aljaž Koprivnikar, Bengal Cafuta, Eva Kokalj, Filip Vurnik, Gregor Brdnik, Jaka Šoster, Katja Zgoznik, Lan Aidan Remec, Miha Pongrac, Nela Poberžnik, Nežka Štruc, Pavla Zabret, Pino Pograjc, Sara Nuša Golob Grabner, Špela Setničar, Taja Rihtaršič, Veronika Razpotnik in Vesna Liponik. Tom Veber je prispeval obsežno spremno besedo z naslovom Kako je bilo videti nebo?, v katerem pojasni smernice, ki so ga vodile pri izboru, oriše razvoj skupnosti in scene LGBTQ+ v Mariboru ter nas popelje na kratek sprehod po pokrajini izbranih besedil. Avtorice-ji so v knjigi predstavljeni s fotografijo, izbranim verzom oziroma odlomkom, kratko biografijo s poudarkom na literarnem udejstvovanju ter z različno obsežnimi prispevki. Za nekatere je to prva objava v knjižni obliki, nekatere_i pa so svoja dela že izdali v knjižni obliki in že osvajajo literarne nagrade ter se pozicionirajo na slovenski literarni sceni. Krajši spremni tekst je prispevala tudi pesnica in kritičarka Tonja Jelen, ki je sodelovala tudi pri tehničnem urejanju knjižne izdaje, urednica te izdaje je dolgoletna vodja literarnega programa Mladinskega kulturnega centra Maribor, Petra Kolmančič, delo pa je izšlo v sodelovanju s programom Maribor skozi rožnata očala, ki ga vodi Doris Špurej (pred njo Marja Guček, sedaj direktorica zavoda).
Premierna predstavitev knjige Srca v igri – izbor leposlovnih del mladih slovenskih avtorc-jev LGBTQ+, bo potekala 7. septembra 2021 ob 19. uri na dvorišču Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, Maribor; v primeru slabega vremena bo prireditev v dvorani). Predstavitev bosta izpeljala moderatorka Tonja Jelen in urednik Tom Veber, na dogodku pa bodo z izbranimi besedili iz knjige nastopile-i številne_i avtorice-ji.
Dogodek bo potekal v soorganizaciji MKC Maribor in Narodnega doma Maribor ter spada v sklop programa MKC Maribor, ki ga sofinancirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino ter Javna agencija za knjigo.
9. septembra 2021 s pričetkom ob 19 uri pa bo potekala predstavitev knjige Srca v igri – izbor leposlovnih del mladih slovenskih avtoric_jev LGBTQ+ v Ljubljani v klubu Tiffany (Masarykova cesta 24, Ljubljana). Predstavitev v Ljubljani bosta izpeljala moderator Dejan Koban, sicer pesnik, urednik in aktivist, in Tom Veber, nastopile-i pa bodo številne avtorice ter avtorji. Dogodek bo potekal v soorganizaciji MKC Maribor, ŠKUC-Kulturnega centra Q/Kluba Tiffany in platforme za literaturo, zvočenje in performans IGNOR.
Iz spremne besede Toma Vebra:
»Eden od glavnih namenov pričujoče publikacije je tako vsaj za centimeter premakniti skupnost LGBTQ+ iz odstavnega pasa margine proti avtocesti enakih možnosti. Morda se zdi ideja naivna, a iz idej se razvijejo dejanja in iz dejanj se razvijejo spremembe. … Pokrajina pričujočih besedil je nadvse razgibana, vseeno pa lahko opazimo marsikatero stikanje, tako v tematskem kot v slogovnem smislu, zaradi česar ne moremo zares trditi, da so besedila popolnoma heterogena. Govorica pišočih tvori morsko panoramo. Tako lahko opazimo mnogo majhnih otokov in pol otokov, ki simbolizirajo različne pisave, obdaja jih nekaj sto hektolitrov morja in obala, ki z varne razdalje vse skupaj opazuje.«
Iz spremnega zapisa Tonje Jelen:
»Zbrane pesmi in zgodbe opozarjajo tudi na ranljivost vseh (drugih) nemočnih, vseh opustošenih; kritično opozarjajo na okolijske spremembe, na brezdomne, na živali … Lahko rečem, da je to literatura o temah zatiranih mikrokozmosov, ki se dotikajo različnih plasti življenja in ga kritično pretresajo.«

* * *
Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani).
Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19.

Podrobnosti

Datum:
7. septembra, 2021
Čas:
19:00 - 22:00