Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Predstavitev antologije Tri minute

9. aprila 19:00 - 23:00

Izšla je prva antologija slovenske slamovske poezije

TRI MINUTE

Torek, 9. april 2024 // 19:00 // BarCoda v Vetrinjskem dvoru

Antologijo z naslovom Tri minute je uredila Petra Kolmančič, izdal pa Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor). Predstavitev antologije bo potekala v torek, 9. aprila 2024, ob 19. uri v klubu BarCoda v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Kratkemu uvodnemu pogovoru z urednico antologije bo sledil nastop vključenih avtoric in avtorjev.

Mladinski kulturni center Maribor že od leta 2016 goji in spodbuja poseben pesniški žanr, slamovsko poezijo, pri kateri gre za specifični način odrskega izražanja skozi poezijo, ki zlasti med mladimi spodbuja ustvarjalnost, razmišljanje, diskusijo, druženje, socializacijo in samozavest. Slemovske dogodke redno prirejajo ali so jih prirejali tudi organizatorji v nekaterih drugih slovenskih mestih (Ptuj, Kamnik, Kranj, Celje, Ljubljana, Novo mesto), zato v Sloveniji lahko govorimo o dobro razviti slemovski sceni ali celo o slemovskem gibanju. Slamovska poezija je živa, sočna in polna energije, je poslušljiva, zlahka razumljiva in dostopna širšemu krogu. Izvaja se v živo in združuje elemente performansa, govorjene (spoken word) poezije in gledališča. Poglavitna razlika med poezijo kot jo razumemo v širšem smislu in slamovsko poezijo je v tem, da se slamovska poezija piše z mislijo in ciljem izvajanja pred publiko, zato je ob vsebini izjemnega pomena performativni potencial pesmi. Za dogodke v živo, na katerih se izvaja slemovska poezija, je značilno tudi to, da so tekmovalnega značaja.

Od leta 2016 pa do danes se je v Sloveniji razvila močna in kakovostna slemovska pesniška scena, na kateri je z uspešnimi nastopi zablestelo kar nekaj avtoric in avtorjev, ki so se uvrstili tudi na pomembna prvenstva v tujini, npr. na Evropsko prvenstvo v slemovski poeziji, ki vsako leto poteka v drugem evropskem mestu. Izbor poezije najboljših slemovskih pesnic in pesnikov je v antologiji Tri minute zbrala pesnica, urednica in dolgoletna koordinatorka literarnega programa Mladinskega kulturnega centra Maribor, Petra Kolmančič, ki pojav slemovske poezije aktivno spremlja in soustvarja že vse od začetka. V obširni spremni besedi, ki podrobno predstavi korenine in začetke slemovske poezije v ZDA in po svetu ter zgodovino slemovske poezije v Sloveniji, je o estetiki in poetiki slemovske poezije zapisala naslednje:

»Postopek porajanja slamovske poezije vključuje intenco uprizarjanja, se pravi čim bolj prepričljivega nastopa v živo in prav to je njena poglavitna posebnost, pa tudi ločnica, po kateri se razlikuje od drugih pesniških oblik in žanrov. Kot ugotavljam, omenjeni vzgib pogosto deluje kot konceptualni filter, saj pesnico ali pesnika sili v poglobljeno delo na performativnem potencialu besedila ter govorjeni izvedbi pesmi v živo. V slogovnem smislu gre pri veliki večini slamovske poezije, tako slovenske kot tuje, za precej bazične, enostavno zastavljene pesmi, v katerih prevladujeta realizem in narativnost. Fokus je posvečen melodiki, ritmu in čustvom. Slamovska pesem je relativno dolga pesniška oblika, zato velikokrat vsebuje elemente in nastavke zgodbe, ki jo pripoveduje z verzi.«

V knjižni izdaji Tri minute, prvi antologiji slovenske slamovske poezije je zbran in objavljen nabor najboljših pesmi, ki jih je bilo mogoče slišati na slovenskih slamovskih odrih v obdobju zadnjih osmih let. Naslov antologije Tri minute se nanaša na (omejen) čas nastopa, ki ga ima običajno slemer ali slemerka na slemovskem odru. Pričujoči nabor prinaša poezijo slamovskih pesnic in pesnikov, ki se – razen nekaj izjem, – še vedno aktivno udejstvujejo na domačih in tujih odrih, nekateri med njimi, npr. Mišel Amo Ristov (zmagovalec drugega nacionalnega prvenstva v slemovski poeziji) in Neža Prah Seničar (zmagovalka tretjega državnega prvenstva) že vse od začetka. Ob omenjenima se s pesmimi v antologiji Tri minute predstavljajo še Anka Vidmar, Letteče bessede (psevdonim April Veselko), Hana Bujanović Kokot, Kristian Koželj, Matic Ačko (zmagovalec petega državnega prvenstva, ki je antologijo tudi oblikoval), Metka Zadravec, Nika Gradišek (zmagovalka šestega državnega prvenstva), Nina Medved (prva nacionalna prvakinja v slemovski poeziji), Pavla Zabret, Petra Kokol, Pino Pograjc, Tomaž Lovrenko in Tom Veber.

Prva predstavitev antologije bo potekala v torek, 9. aprila 2024, ob 19. uri v klubu BarCoda v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Kratkemu uvodnemu pogovoru z urednico antologije, ki ga bo vodila Ajda Strajnar (ki je antologijo tudi jezikovno pregledala), bo sledil nastop vključenih avtorjev in avtorjev, svoje nastope so potrdile in potrdili Neža Prah, Hana Bujanović Kokot, Metka Zadravec, Letteče bessede (April Veselko), Nika Gradišek, Mišel Ristov, Nina Medved, Matic Ačko, Petra Kokol, Tomaž Lovrenko in Kristian Koželj.

Predstavitev antologije je odlična priložnost, da na enem mestu, na enem odru, slišite najboljše slemovske pesmi ter najboljše slemerje in slemerke iz obdobja 2016-2024!

Vabljene in vabljeni!


Dogodek organizirajo pesniško društvo Slam zverine in MKC Maribor – MKC Črka, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom Maribor, Kud Codo in s finančno podporo Mestne občine Maribor ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino. Dogodek spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
9. aprila
Čas:
19:00 - 23:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Vetrinjski dvor