Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Predfestivalsko dogajanje 27. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

17. aprila 17:00 - 25. aprila 10:00

V Mariboru in ožji okolici smo v počastitev letošnjega svetovnega dneva knjige ter avtorskih pravic pripravili večdnevni literarni program, ki ga spremljajo razglasitev nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti, objava poslanic Društva slovenskih pisateljev ter Unesca ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic 2024 ter najava podpisa zaveze festivala Zero Waste

PROGRAM OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC 2024

Maribor in okolica, 17.-25. april 2024

POD LUPO Z ZBIRKO UGM: KNJIGE IN BRANJE

Tematska razstava izbranih del iz zbirke UGM in fonda UKM

Na ogled do 15. maja 2024, vsak dan od ponedeljka do petka med 8.00 in 10.00, ob sobotah med 9:00 in 19.00, 30. aprila in 3. maja med 8.00 in 15.00, likovno razstavišče UKM.

Projekt Pod lupo z Zbirko UGM promovira in poglablja dojemanje likovnih del iz Zbirke UGM. Univerzitetna knjižnica Maribor tokrat sodeluje z Umetnostno galerijo Maribor pri razširjanju dojemanja posameznih likovnih del s področja knjige in branja. Razstavljena in z različnih zornih kotov so komentirana izbrana dela iz Zbirke UGM in dve deli iz fonda UKM, dodan pa je tudi izbor gradiva UKM. Izbor se osredotoča na upodobitve knjige, branja in pisanja, spremna besedila pa razkrivajo pestro simboliko knjige in kulture branja. Kustosinji razstave in avtorici besedil: Breda Kolar Sluga, UGM in Jerneja Ferlež, UKM.

Organizacija in izvedba: UKM in UGM

EMMANUELLE PAGANO: JAMSKI NAJSTNIKI

Selniški bralni klub

Sreda, 17. aprila, ob 17. uri v Knjižnici Selnica ob Dravi

Emmanuelle Pagano je francoska pisateljica, ki je prejela nagrado Evropske unije za književnost, njen roman je umeščen na letošnji seznam knjig Mariborske knjižnice za Bralno značko za odrasle. Zgodba govori o voznici šolskega avtobusa, ki se ob srečevanjih z različnimi profili potnikov vrača v svojo preteklost, ko je bil oziroma bila drug človek. Pogovor bo usmerjala Urška Vute.

Organizacija in izvedba: Mariborska knjižnica

JAROSLAVA BLAŽKOVÁ: HAPPYENDI

Dogodek iz cikla Literarna postaja Mariborske knjižnice

Sreda, 17. april 2024, ob 18. uri, Sodni stolp

Intimen zapis iz življenja slovaške intelektualke in disidentke je roman v pismih o ženski v zrelih letih, ki predano in ljubeče skrbi za moža po možganski kapi. Moža, ki je nekoč predaval o slavnih filozofih, vse od Hegla do Foucaulta, zdaj ne zmore prešteti prstov na eni roki. V pogovoru o knjigi, ki je pred kratkim izšla pri Založbi Pivec, bosta sodelovali prevajalka Stanislava Chrobáková Repar in prof. Marta Součková iz Univerze v Prešovu.

Organizacija in izvedba: Mariborska knjižnica in Založba Pivec

NOVINARSKA KONFERENCA Z RAZGLASITVIJO NOMINIRANK IN NOMINIRANCEV NAGRADE VASJE CERARJA S PODROČJA PREVAJANJA MLADINSKE KNJIŽEVNOSTI

Četrtek, 18. april 2024, 11.00, sejna soba MKC Maribor

Na novinarski konferenci bomo v družbi s programskimi partnerji festivala predstavili program predfestivalskega dogajanja, razglasili imena nominirank oz. nominirancev za nagrado Vasje Cerarja v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev ter napovedali sklenitev zaveze Zero waste v sodelovanju z Ekologi brez meja.

Organizira: MKC Maribor – festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru

JERNEJ ŠČEK: KAVARNA ITALIJA

Filozofija med knjigami

Četrtek, 18. aprila, ob 18. uri v Sodnem stolpu

Knjigo filozofa in intelektualca Jerneja Ščeka sestavlja izbor intervjujev, ki jih avtor od avgusta 2020 objavlja v Sobotni prilogi časopisa Delo. Gre za pogovore z uglednimi italijanskimi intelektualci, ki preizprašujejo splošna vprašanja humanizma, družbe, politike, dušnega zdravja, umetniške in duhovne kulture ter kulturna in politična razmerja med slovenskim in italijanskim svetom. Z avtorjem se bo pogovarjal Igor Černe.

Organizacija in izvedba: Mariborska knjižnica

ZAKAJ NA BLEŠČIVKI NIHČE VEČ NE ČIVKA?

Literarna matineja s Špelo Frlic

Torek, 23. april 2024, ob 10.00, Osnovna šola Janka Padežnika Maribor, pogovor vodi Andreja Erdlen.

Bleščivka je pisateljski prvenec Špele Frlic, uveljavljene pripovedovalke in programske vodje Pripovedovalskega festivala. Fantastični mladinski roman, opremljen z ilustracijami Tereze Prepadnik, je napeto pustolovsko branje, za katerega je avtorica prejela 27. večernico, književno nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo minulega leta, ki jo podeljuje časnik Večer.

Organizatorji: Mladinski kulturni center Maribor, Mariborska knjižnica, Pedagoška fakulteta in OŠ Janka Padežnika Maribor

MINUTA ZA POEZIJO

Torek, 23. aprila, ob 11.uri  pred Alma Mater Europaea

Igralke in igralci mariborske Drame bodo ob svetovnem dnevu knjige, ki sovpada s 460. obletnico rojstva gledališkega maga in poeta Williama Shakespeara, na pesniškem dopoldnevu predstavili izbor pesmi slovenskih pesnic in pesnikov, ki v letošnjem letu slavijo okrogle jubileje.

Organizacija in izvedba: Drama SNG Maribor v sodelovanju z Alma Mater Europaea

KNJIŽNI BAZAR OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE

Knjižni bazar Knjižnice Alma Mater Europaea

Torek, 23. april 2024, 11.00-14.00, pred vhodom Alma Mater Europaea – ECM, Slovenska 17, Maribor (v slučaju dežja v 2. nadstropju pred knjižnico)

Na bazarju si bodo lahko obiskovalci brezplačno izbrali knjige iz viškov fonda knjižnice. S knjižnim bazarjem organizatorji spodbujajo obiskovalce k branju, ozaveščanju bralne pismenosti in sprejemanja branja kot vrednote.

Organizacija in izvedba: Knjižnica Alma Mater Europaea – ECM

PESEM POGUMNIH SRC

Gostovanje Špele Frlic na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru

Torek, 23. april 2024, ob 13.00, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, pogovor vodi Dragica Haramija.

Nagrajeni roman Špele Frlic Bleščivka je napeta zgodba o nenavadnih dogodkih pa tudi zgodba o strahu, ki zraste iz predsodkov do vsega, kar je drugačno, tuje ali nenavadno. Nenazadnje je to tudi zgodba o tem, kako tak strah lahko premagamo – s skupnimi močmi in z močjo umetnosti. Mladinski roman je izšel v znameniti zbirki Knjižnica Sinjega galeba, najstarejši slovenski knjižni zbirki za mladino.

Organizatorja: Mladinski kulturni center Maribor in Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru

JULIJA LUKOVNJAK: SVET JE SENCA (EDGARJA KAOSA)

Literarna postaja Mariborske knjižnice

Torek, 23. aprila, ob 18. uri v Sodnem stolpu

Po romanesknem prvencu Julije Lukovnjak Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa je pri Založbi Goga nedavno izšlo nadaljevanje dela z naslovom Svet je senca. V razburljivem fantazijskem popotovanju junaka Edgarja, ki se znajde v primežu nenavadnih človeških bitij in pošasti, se porajajo nove bitke, dvomi in predvsem sence, ki postajajo vse bolj Edgarjev svet. Pogovor z avtorico bodo usmerjali udeleženci delavnice, ki jo organizira Založba Goga.

Organizacija in izvedba: Mariborska knjižnica in Založba Goga

MAJHNO OSVOBOJENO OZEMLJE ZA POEZIJO IN PROZO

Branje mladih literatov in izmenjevalnica knjig

Torek, 23. april, ob 18.00 (knjižna izmenjevalnica), 19.00 (literarno branje), Kulturni inkubator, Koroška ulica 18

Mladi literati se predstavljajo z izborom svežih del: pisatelj Aljoša Toplak, pesnice Mila Kodrič Cizerl, Eva Šubic, Nika Škof in pesnik Tom Veber. Gostiteljica večera: Nina Medved. Povezovalka programa: Ajda Strajnar. Zasnova scenografije: Alja Pušič. Oblikovanje: Jovana Đukić, Maša Pušnik. Pred branjem bo ob 18. uri potekala izmenjevalnica knjig. Vabljeni in vabljene, da pridete izmenjat svoje knjige.

Organizacija in izvedba: Dve luni, zavod za poetizacijo sveta in Mladinski kulturni center Maribor – program MKC Črka

MARJAN RAJŠP: DOSEG BEGA

Literarna postaja Mariborske knjižnice

Sreda, 24. aprila, ob 18. uri v Vodnem stolpu – Vinoteka, pogovor bo usmerjal Bojan Sedmak.

Zgodbe je postavljena na romarsko pot, ki se zaradi pohodnikove poškodbe prekine že na prvi strani romana in pripoveduje o vseh odtenkih človeške duše, daleč, na samem robu dosega bega. Dogajanje se odvija v vasici sredi ožgane pokrajine, kjer protagonist najde svoj mir za okrevanje. Avtor je izkušnje, ki jih zbral na petih poteh do Santiaga, strnil v popolnoma izmišljeno zgodbo.

Organizacija in izvedba: Mariborska knjižnica

MALO DRUGAČE S TOMOM PODSTENŠKOM

Pozdrav Dnevu knjige in avtorskih pravic v šentiljski knjižnici

Četrtek, 25. april 2024, ob 10.00, Mariborska knjižnica – Knjižnica Šentilj

Novi roman Toma Podstenška je napeta nočna razprava med odtujenima bratoma Petrom in Tomažem, ko prvi drugega prosi za nenavadno, celo šokantno uslugo. Tomo Podstenšek je avtor osmih romanov in treh zbirk kratke proze, s svojimi deli je bil štirikrat nominiran za nagrado kresnik in enkrat za nagrado novo mesto. Kot gosta so ga v Knjižnico Šentilj povabili člani in članice družabnega kotička Skodelica besed, predstavitev avtorja in njegovega romana pa bo vodila Sabina Kotnik.

Organizatorja: Mladinski kulturni center Maribor in Družabni kotiček Skodelica besed

PODROBNEJE O PROGRAMU

Kmalu …

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
17. aprila 17:00
Konec:
25. aprila 10:00
Kategorije:
, ,

Prizorišče

Maribor in okolica