Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PREDAVANJE PETRA VIDALI, MATURITETNI SKLOP

6. marca, 2019 17:00 - 19:00

Tretja gimnazija v Mariboru nadaljuje z organizacijo kakovostnih kulturnih in humanističnih dogodkov na izbranih lokacijah mesta.

O predavanju

Romana, ki ju letos berejo maturantje, je prvotno za prevodni knjižni program založbe Litera izbrala Petra Vidali. Seveda sta Angel pozabe in Francoski testament lahko izhodišče za maturitetni tematski sklop o stiskah družine in posameznika na zgodovinskih prelomnicah, toda Angel pozabe je tudi roman o stiskah skupnosti, kar mu daje dimenzijo političnega. V predavanju bo urednica roman “brala” tudi v kontekstu sodobne svetovne in slovenske literature manjšin.
Morda še bolj kot izbran tematski sklop pa po njenem mnenju romana druži pozicija “med dvema svetovoma” (tako je bila formulirana tema, ko je bil Francoski testament na maturi ob Prišlekih Lojzeta Kovačiča). Oba romana pričata o vznikanju literature v “prevodnem” prostoru in procesu. Postaje na tej poti so v romanih tako podobne, da ne moremo govoriti o naključjih, temveč o občih mestih inspirativnega, a tudi travmatičnega medkulturnega dialoga.

O Petri Vidali
Petra Vidali je urednica kulture pri Večeru. Po izobrazbi je diplomirana literarna komparativistka in sociologinja kulture. Ob novinarskem in kritiškem delu je eno dekado urejala tudi prevodno zbirko Babilon in zbirko Nova znamenja pri založbi Litera. Bila je tudi selektorica Festivala Borštnikovo srečanje in še kaj. Še vedno misli, da je Angel pozabe “najpomembnejši roman, kar ga je v tem stoletju napisal Slovenec ali Slovenka”.

Podrobnosti

Datum:
6. marca, 2019
Čas:
17:00 - 19:00