Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

POZDRAVLJENA, VESNA!: (FL)ETNO DRUŽINSKO PRAZNOVANJE POMLADI

23. marca, 2019 10:00 - 13:00

Z dogodkom Pozdravljena, Vesna! častimo prebujanje pomladi in povabimo k zavedanju novega obdobja v letu. Ob prvem pomladnem dnevu, 21. marcu, oživljamo pomen slovanske boginje pomladi, Vesne, v ljudskem izročilu.
Na dvorišču Vetrinjskega dvora bomo izdelali veliko lutko boginje Vesne in ji iz zelenja in cvetja spletli pomladno obleko. Krasila bo dvorišče in obiskovalce nagovarjala k spoznavanju njenega pomena.
K sodelovanju smo povabili Društvo prijateljev Botaničnega vrta, ki je pripravilo delavnice sajenja zelišč, dišavnic, cvetlic in žit. Izvedeli bomo, kako ter kdaj lahko sadimo in sejemo posamezno bilj. Spoznavali bomo tudi etnobotaniko rastlin, ki rastejo v naših krajih.

Na meniju:
10.00–13.00
SADIMO IN SEJEMO, pomladno sejanje in saditev zelišč, dišavnic, cvetlic in žit, Društvo prijateljev Botaničnega vrta Univerze v Mariboru / 1 žetonček
PREPROSTE JEDI IZ POMLADNE ZELENJAVE ZA PREMAGOVANJE UTRUJENOSTI, kulinarična delavnica / 1 žetonček
POTPURI, šivanje dišavnih vrečic za dom, za v žep ali v torbo in spoznavanje dišavnic / brezplačno
PODIRANJE, SKAKANJE, METANJE, LIŠPANJE, spoznavanje starih dvoriščnih iger / brezplačno
VESNA, postavljanje instalacije boginje Vesne iz naravnih materialov in spoznavanje ljudskih običajev praznovanja pomladi / brezplačno

Prihod pomladi so naši predniki proslavili s posebnim praznikom, verjetno na dan enakonočja. Pokristjanjevanje je ta poganski praznik odpravilo, ljudske navade in šege, ki so bile na ta praznik še posebno bogate in pestre, pa niso izginile in so v veliki meri prešle v krščanske praznike. Boginja Vesna je bila je vzor v vsakem pogledu. Slovani so želeli, da bi bile njihove hčerke vesele, lepe, čiste in dišeče kot ona. Kot navaja Kuret so njeno lutko fantje oblačili v oblačilo iz trave, vejic s popki, s cvetjem in listjem. Nosili so jo skozi naselja. Okusno in lepo oblečena boginja Vesna je širila okoli sebe opojne vonjave. S tem je očarala ženske, ki so iskale in našle način, da so pričele dišaviti sebe in svoja oblačila. Poleg zanosne lepote naj bi Slovani Vesni pripisovali gospodarjenje nad sončno toploto, brez katere ne bi bilo obnavljanja narave v zeleno in cvetoče, niti ne bi bilo klitja in rasti, načeto zdravje, ureja pa tudi skladnost med srcem in razumom. S tem je ljudi naredila dobre in blage in zaradi tega ljudje med seboj negujejo spoštovanje in slogo. Na kratko, Vesna je ljudem prinašala srečo in ljubezen. Simboli boginje Vesne so lutke, venci, jajca in zvonovi, njeni ptici sta lastovka in štorklja. Od rastlin naj bi jo simbolizirali breza, vrba, vijolica, oljka in cvet breskve.

KULTURNI ŽETONČEK

MARS je skupina predanih pedagogov, mentorjev in drugih ustvarjalcev v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.
Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček, ki stane 2 €. Za predstavo bo tako potrebno odšteti 2, za disko 1, prav tako za nekatere delavnice, določene vsebine pa bodo še vedno brezplačne.
Kulturne žetončke bo mogoče kupiti na vsakem dogodku, ob nakupu 10-ih, vam bomo enega podarili.

Hvala za podporo in razumevanje!

V Vetrinjskem dvoru, v kavarni Kluba Wetrinsky, ki poskrbi za kave, kavice, kofetke in druge dobre napitke, pa domuje tudi Čitalnica igralnica.
Za vse je brezplačna in nadvse privlačna!

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Društvom prijateljev Botaničnega vrta Univerze v Mariboru

Podrobnosti

Datum:
23. marca, 2019
Čas:
10:00 - 13:00