Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Posvečeno Aleksandri Zec: Srbenka

30. decembra, 2021 19:00

5€

8. decembra pred 30 leti je bila v Zagrebu brutalno umorjena srbska družina Zec, tudi 12-letna hči Aleksandra. Storilci, ki so bili kmalu najdeni in so dejanje priznali, zanj niso nikoli odgovarjali. 25 let kasneje se režiser Oliver Frljić v Hrvaškem narodnem gledališču na Rijeki loti predstave o tem dogodku, kar izzove burne odzive javnosti in znova obudi potlačene travme. Gledališki proces se spremeni v kolektivno psihoterapijo, pred največjo dilemo pa je postavljena prestrašena 12-letna igralka Nina, ki jo režiser prosi, da pred občinstvom prizna svoje srbsko poreklo … Se zgodovina ponavlja?

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=6aFYa4rwgSQ

Pet let po nastanku predstave in tri leta po nastanku filma Srbenka na žalost kaže, da res … Pred dvema tednoma ob 30-letnici dogodka je javnost šokiral hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je brezsrčno izjavil: “Družina Zec je bila povabljena v vlado, če bi bil premier, bi jo prvi povabil. Dobila je odškodnino. Kaj je še sploh treba? Zdaj vas moram direktno vprašati – kaj je še sploh treba?” Boris Dežulović mu je odgovoril: “Nič, predsednik. Prav nič. Kot bi rekel moj prijatelj, ni vam treba iti v tri pi*** materine, jaz bom šel.”

Tako kot Milanović se tudi nihče od vladajoče stranke HDZ ni udeležil komemoracije. “Svetnica levo-zelene koalicije Sandra Benčić, ki je dobila podporo večine volivcev v mestni skupščini, je prepričana, da nihče iz HDZ ne pride na komemoracijo za družino Zec, ker so krivi, da nihče ni odgovarjal za zločin. Vprašala se je, kdo je bil takrat glavni državni tožilec in kdo je dovolil, da primer pade na proceduralni napaki. Njen odgovor je jasen: HDZ.”

Vir: časopis Večer

Nebojša Slijepčević, režiser: “Danes je problem v tem, da je to tema, o kateri se še vedno ne govori dovolj. Kot družba se s takšno diskriminacijo nismo nikoli soočili.”

alt

Podatki o filmu:
SRBENKA
Nebojša Slijepčević // Hrvaška, 2018, 72 min

režija in scenarij: Nebojša Slijepčević
fotografija: Nebojša Slijepčević, Bojan Mrđenović
montaža: Tomislav Stojanović
zvok: Tihomir Vrbanec
re-recording mixer: Ivan Zelić
dodatna kamera: Iva Kraljević
kolorist: Claudiu Doaga
izvršna producenta: Rea Rajčić, Tibor Keser
producentka: Vanja Jambrović
produkcija: Restart (HR)

Prireditve se lahko udeležite le, če izpolnjujete pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Prosimo vas, da se med obiskom držite vseh priporočil NIJZ: nošenja maske, razkuževanja ali umivanja rok in držanja najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje. Hvala za razumevanje.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
30. decembra, 2021
Čas:
19:00
Cena:
5€
Kategorija:

Organizator

GT22