Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Pošta

15. januarja, 2022 20:00

24€

Rok Gregor Vilčnik rokgre

Pošta

Režija: Juš A. Zidar
Predstava traja 1 uro in 10 minut ter nima odmora.   Premiera: 28. februar 2020, Mali oder

Absurdno tragična komedija o norostih našega časa

Posebnost pisanja vsestranskega mariborskega ‘skribomana’ Roka Gregorja Vilčnika rokgreja (1968) je pomenska in dogajalna razplastenost, ki aludira na vsemogoče norosti našega časa, za katere sam pravi, da jih lahko razumemo samo tako, da jih ne, in da je pomirjenje s tem pomemben del našega bivanja, manipulacija s tem pa pomemben del ustvarjanja.

Svojo najnovejšo absurdno tragično komedijo Pošta (2019) je Vilčnik postavil na poštni urad, ki je včasih služil kot komunikacijski center, danes pa je samo še eden od členov v verigi prenasičene potrošniške obsedenosti. Ta absurdna tragična komedija med drugim preizprašuje postavko časa, ki na poštnem uradu na koncu sveta teče počasneje. Spremenjeno delovanje ‘merilca’ se je zgodilo ob transformiranem življenju novodobnih uporabnikov časa in prostora – ‘priklopljenost’ na medmrežje je
spremenila vse – čas v kibernetičnem prostoru teče hitreje kot v realnosti, prostori, kjer se je včasih komuniciralo, so pozabljeni, ljudje, ki so se družili in povezovali, so ‘odklopljeni’ od sveta in priklopljeni na splet. A svet internetnih povezav je, zastrašujoče vizionarsko, za časom in prostorom dokončno obračunal še s svojim očetom – z realno stvarnostjo.

“Žunko, Dellarea in Koritnik so trije karakterno povsem različni poštni uslužbenci, ki vedno znova preigravajo iste komične situacije, ki se med seboj razlikujejo le po zahtevah stranke, ki se vsakokrat pojavlja v drugačni vlogi,” pravi Vilčnik.

Uprizoritve se je lotil mlad up gledališke režije Juš A. Zidar, ki o uprizoritvi pravi: “Na intimnem nivoju je to zgodba o posameznikih, ki živijo realnost, ki jih frustrira, in sta edino, kar jim preostane, edino, s čimer se hranijo, fantazma in hrepenenje po nekem drugem življenju, ki se morda nikoli ne zgodi. Torej zgodba o tem, kako nam življenje odteka v iskanju hipnih rešitev, da bi začasno osmislili temeljno nezadovoljenost s stvarno realnim v čakanju na neko drugačno življenje nekoč.”
Juš A. Zidar je leta 2015 v koprodukciji z Dramo SNG Maribor že izvedel svojo diplomsko predstavo La Justice ali utrujajoče ravnovesje.

Zasedba

Žunko Žan Koprivnik
KoritnikBlaž Dolenc
DellareaGregor Podričnik
StrankaMinca Lorenci

Scenograf in oblikovalec svetlobe Branko Hojnik, svetovalec za gib Gregor Luštek, kostumografka Tina Bonča, skladatelj Jurij Alič, lektorica Mojca Marič, asistentka scenografa (študijsko) Nika Curk


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
15. januarja, 2022
Čas:
20:00
Cena:
24€
Kategoriji:
,

Prizorišče

Mali oder