Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

POPOTNIŠKI UTRINKI IZ ROMUNIJE IN BOLGARIJE

16. marca, 2019 15:00 - 17. maja, 2019 17:00

Predavanje: POPOTNIŠKI UTRINKI IZ ROMUNIJE IN BOLGARIJE – DVEH MANJ POZNANIH DEŽEL ZA NEKDANJO ŽELEZNO ZAVESO,
Predava: VILI PODGORŠEK,
Četrtek, 23. 5. 2019, ob 19:00, Vetrinjski dvor – večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).
—————-
Sosedi ki sta bili dolga desetletja po drugi svet vojni potopljeni v sivino nekdanjega socializma na drugi strani tesno zaprte meje sta si v marsičem zelo različni, ter se po pristopu v evropske integracije poskušata vsaka po svoje uveljaviti. Čeprav sta po razvitosti še vedno na repu EU, pa so jih notranje spremembe svetlobna leta oddaljile od razmer ki so jih doživljale pred spremembo sistema. Kar težko je verjeti pripovedim Romunom, da so ob obisku Nikolaja Ceauseska kljub pozni jeseni na drevesa privezovali različne sadeže, ter tako počastili njegov obisk, medtem ko so se Bolgari poigravali z idejo da postanejo nova Sovjetska republika. Oboji z veseljem povedo številne zgodbe iz polpretekle zgodovine, prav tako je mogoče obiskati nekdanje zapore zloglasne romunske tajne policije, ter še marsikaj.
Oboji se upravičeno ponašajo z bogato zgodovino, za katero lepo skrbijo, ter jo z veseljem predstavijo obiskovalcem. Ob ogledih zanimivosti jim kar malo zavidaš, zaradi številnih razstavljenih predmetov izgubiš občutek, da je zlato redka plemenita kovina, ter se sprašuješ kako jim je na stalno razburkanem Balkanu toliko bogastva uspelo ohraniti. Ob zaključku potovanja sem začel kovati plan o ponovnem obisku obeh dežel.
———————
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prost.

Podrobnosti

Začetek:
16. marca, 2019 15:00
Konec:
17. maja, 2019 17:00