Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

POP-UPSTART: OLOOP DESIGN, POLONA POKLUKAR IN BORUT POPENKO

6. decembra, 2018 18:00 - 7. decembra, 2018 20:00

Na decembrskem dogodku Pop-upstart, bodo svoje izdelke, idejno zasnovo ter razvoj poslovne vizije predstavili Oloop Design, Polona Poklukar ter Borut Popenko.

Vabljeni na predstavitveni pogovor z ustvarjalci, ki bo v četrtek, 6. decembra 2018, ob 18. uri v Projektni pisarni Maribor, Partizanska cesta 11. Sledilo bo odprtje pop-up trgovine, kjer bodo izdelki Oloop Design, Polone Poklukar ter Boruta Popenko na voljo vse do 22. ure; enako tudi v petek, 7. decembra, od 10. do 18. ure.

Oloop Design, avtorska skupina, ustanovljena leta 2003, je aktivna in prepoznavna na različnih področjih vizualnega ustvarjanja – produktnega oblikovanja, oblikovanja prostorskih postavitev, tekstilne umetnosti, obenem pa povezuje oblikovanje z družbeno angažiranimi projekti. Med pomembnejše projekte zadnji treh let prav gotovo sodi projekt Razkrite roke, kjer oblikovanje in delo s tekstilom, prepleta s kulturno in socialno integracijo ranljive skupine žensk. Zanj so avtorice prejele nagrado Alpine Pluralism Award 2018.

Oloop kreacije se nikdar ne zgodijo v zaprtih prostorih, saj je participatornost nujna podstat njihovega ustvarjanja. Začasno naseljujejo najrazličnejše prostore in iz ulice vabijo ljudi, da iz sveta visoke tehnologije prestopijo v svet “visokega dotika”: “Ta neverjetna moč naših rok – da izražajo, ustvarjajo, materializirajo stvari, ki se porodijo v nas, nas vedno znova fascinira. S tem, ko se posameznik zave moči svojih rok, krepi lastno voljo do življenja, samozaupanje in vero vase. Hkrati se zave, da so roke eno njegovih izraznih sredstev, s katerim ureja in spreminja svet okoli sebe.” Do sedaj so doma in v tujini izvedle osem tovrstnih eksperimentalno – participatornih projektov: Med znotraj in zunaj, Roke gledajo, oči tipajo; Skupna tla, Tekstil ZDAJ!, Body Textile Memory; Barve mesta, Re-Stripe; Ponovno povezani.

Borut Popenko, vizualni umetnik, in Polona Poklukar, oblikovalka unikatov, uspešno delujeta vsak na svojem področju že vrsto let. Polona in Borut nista le partnerja v zasebnem življenju. Kot tandem občasno nastopata pri različnih projektih. Po skupnem konceptualnem rezu sta med drugim ukrojila tudi senčnik Diamant, ki ga bosta predstavila tudi na tokratnem Pop-Upstart dogodku.

Borut raziskuje in ustvarja vizualne podobe in prostore v mediju slike, videa in instalacij, duhovite nenavadne artefakte, kot so op art ure, svetila iz plastičnih predmetov, predmetni rebusi in zložljive smuči, pa tudi druge (ne)športne in (ne)vsakdanje rekvizite, ki jih lahko dojemamo kot humorne umetniške, a hkrati uporabne predmete.

Polona je prek umetniških zvrsti, kot so risba, grafika, instalacija, artefakt …, zajadrala v polje oblikovanja, kjer v zadnjem času raziskuje predvsem formo klobuka, ki ga obravnava na likovno-kiparski način. Z damskimi klobuki, ki s svojo ekspresivnostjo presegajo banalnost vsakdanjega modnega dodatka, se predstavlja v različnih galerijah in muzejih doma in v tujini. Leta 2014 je zanje prejela nagrado na ljubljanskem Mesecu oblikovanja.

V Projektni pisarni Centra za kreativnost v Mariboru, se na Pop-Upstart dogodkih vsak mesec predstavljajo ter prodajajo svoje izdelke slovenski oblikovalci z različnih področij kreativnega in kulturnega sektorja. Na ta način želimo spodbujati podjetništvo kreativcev, predvsem s promocijo njihovih inovativnih, trajnostnih in oblikovno zanimivih produktov, ki so že na trgu, ob tem pa spoznavamo tudi njihove pristope k ustvarjanju, prodaji in trženju ter načine spopadanja s težavami, ki pri tem nastajajo.

Več: https://goo.gl/w9Uh7H

Podrobnosti

Začetek:
6. decembra, 2018 18:00
Konec:
7. decembra, 2018 20:00