Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Pogled izza: Kulturno ustvarjanje migrantk_ov

25. februarja, 2023 16:00

25. 2. 2023 ob 16.00, Pekarna Magdalenske mreže

Pogled izza: Kulturno ustvarjanje migrantk_ov

V soboto, 25. 2. 2023, te ob 16.00 vabimo na zaključno konferenco programa Načini gledanja, ki bo v Pekarni Magdalenske mreže.

Konferenca ob zaključku programa Načini gledanja po eni strani predstavlja bogato ustvarjanje priseljenk_cev v raznolikih kulturnih in umetniških poklicih, po drugi strani pa spodbuja refleksijo o položaju posameznice_ka, ki skozi umetniške, kulturne ali povsem vsakdanje prakse, opazuje in preizprašuje kulturne tradicije ter mednarodne hierarhije.

Na konferenci bomo poslušale_i kratke prispevke povabljenih gostji_ov in se družile_i z najbolj priznano antropologinjo in pisateljico iz območja Jugoslavije, dr. Svetlano Slapšak, mlado feministko in avtorico platforme Sve su to vještice iz Sarajeva/Berlina Hano Ćurak, umetnikom iz Beograda/Ljubljane dr. Nenadom Jelesijevićem (Tandem Kitch) in aktivistkama ter teoretičarkama Aigul Hakimovo (Infokolpa, Gmajna) in Petro Meterc (Festival migrantskega filma). Konferenco bo moderirala Živa Kleindienst, kuratorka in producentka.

Po predstavitvi pa se ob 17.15 dobimo na Glavnem trgu od koder se s prostovoljkami_ci in Markom Peterlinom iz Inštituta za politike prostora (IPOP) sprehodimo po centru mesta. Na urbanem sprehodu bomo skupaj razmišljale_i predvsem o urejenosti centra mesta iz vidika prometa.

Program konference:

16.00 – 16.10 Predstavitev programa Načini gledanja in govork_cev konference

16.10 – 16.40 Uvodno predavanje dr. Svetlane Slapšak

16.40 – 17.30 Predstavitev dela in pogovor s Hano Ćurak in z Nenadom Jelesijevićem

17.30 – 17.45 Odmor

17.45 – 18.40 Predstavitev dela in pogovor z Aigul Hakimovo in s Petro Meterc

18.40 – ∞ druženje

Program Načini gledanja je zasnovan kot neformalni izobraževalni program, ki udeleženkam_cem omogoča pridobivanje teoretičnih in praktičnih znanj v polju kulture ter aktivno spremljanje in spoznavanje sodobnih kulturno umetniških dogodkov v Mariboru. Naše vsebine so posebej namenjene pripadnicam_kom različnih manjšinskih etničnih skupin, priseljenka_m in pripadnicam_kom narodov nekdanje SFRJ, ki prebivajo v Mariboru in bližnji okolici.

Operacijo Načini gledanja sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

deli na


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
25. februarja, 2023
Čas:
16:00
Kategorija: