Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

PIHALNI KVINTET SLOWIND

13. novembra, 2019 18:30 - 21:00

Prispevek SLOWIND Woodwind Quintet k slovenskemu glasbenemu življenju je bistveno večji, kot bi bil, če bi njegovi člani — flavtist Ales Kacjan, oboist Matej Šarc, klarinetist Jurij Jenko, hornist Metod Tomac in fagotist Paolo Calligaris — ostali zgolj interpreti repertoarja za pihalni kvintet.

S svojim dvajsetletnim neutrudnim organiziranjem Festivala Slowind v Ljubljani je kvintet spodbujal ustvarjalnost domačih skladateljev ter ponujal odskočno desko mladi generaciji. Kot je zapisal Gregor Pompe v Dnevniku, je ≫pihalni kvintet Slowind […] že del svetle zgodovine≪. Glasbenike žene radovednost, vedno iščejo novo glasbo in izjemne glasbenike, da bi se z njimi poglobili v in izpopolnili svoje muziciranje, se dejavno vpeli v interakcijo med skladatelji in občinstvom. Po dvajsetih uspešnih letih je Festival Slowind na vrhuncu moči moral zaključiti svojo zgodbo. Ostaja pa dolg seznam novih slovenskih skladb, ki so jih glasbeniki izvajali ne le doma, temveč so jih ponesli tudi v svet, ter koncerti v Sloveniji, na katerih so nam predstavili vrhunce starejše in nove glasbe 20. in 21. stoletja, ki smo jih dotlej na naših koncertnih odrih pogrešali.

Zaradi vsega povedanega smo vedno veseli, ko nas Slowindovi glasbeniki obiščejo v Mariboru. Tokrat nam bodo na nekonvencionalnem prizorišču, v Minoritski cerkvi, predstavili še svoje goste, predana interpreta sodobne glasbe in svetovljana, ki sta v Sloveniji našla novi dom: dirigenta in skladatelja Stevena Loya ter mlado sopranistko Mario Ponicke. Slišali bomo preplet klasičnih mojstrovin za pihalni kvintet in sodobne glasbe. Slednjo bosta zastopali dve uspešni slovenski skladateljici, in sicer Urška Pompe s svojim subtilnim delom almost a loneliness ter Nina Šenk z barvito napetimi Obrisi in sencami.

✨ 1. koncert Komornega cikla 2019/2020

Izvajalci:
SLOWIND Woodwind Quintet
Ales Kacjan, flavta
Matej Šarc, oboa
Jurij Jenko, klarinet
Metod Tomac, rog
Paolo Calligaris, fagot

Steven Loy, dirigent
Maria Pönicke, sopran

Spored:
Paul Hindemith: Mala komorna glasba, op. 24, št. 2
Urška Pompe: almost a loneliness (2005), za sopran in pihalni kvintet
***
Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento v B-duru, KV 240 (prir. M. Tomac)
Nina Šenk: Obrisi in sence (2017)
Gyorgy Ligeti: Šest bagatel za pihalni kvintet

✨ Več informacij: http://bit.ly/2ZEpKFW

Podrobnosti

Datum:
13. novembra, 2019
Čas:
18:30 - 21:00