Loading Dogodki

« Vsi dogodki

 • Ta dogodek je minil.

Pia Nikolič: Razvoj kontrakulture skozi animirane filme (in stripe)

21. maja 18:00

21. 5. 2023 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Pia Nikolič: Razvoj kontrakulture skozi animirane filme (in stripe)

V torek, 21. 5. 2024, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na tretje predavanje letošnjega cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. O tem, kako se je kontrakulura razvijala skozi animirane filme (in stripe) bo govorila Pia Nikolič.

O predavanju:

Predhodniki animiranih filmov v obliki optičnih igrač niso le utrli poti pojavu novega medija filma, ampak so nakazali tudi nagnjenje animacij k progresivnosti. Skozi kritiko, forme in obravnavane tematike so animirani filmi večkrat lažje izražali radikalnejša stališča, kot igrani filmi. Prav animacije so bile tiste, ki so najbolj izpodbijale načine institucionalne cenzure, parohializma in so zavračale paternalistično in družbeno zatiranje. Liberalizem, ki se je infiltriral v večino kulturnih prostorov svobodnega sveta, je omogočil ustvarjalno svobodo, ki je navdihnila politizirane animacije, da so prevpraševale celo ortodoksije medija samega. Na predavanju se bomo dotaknili tudi bolj neverjetnih teorij, kot je denimo ta, da je bila prav multikorporacija Disney eden od glavnih vzrokov za nastanek kontrakulturnih gibanj, pa tudi drugih idej, ki pripisujejo animiranemu filmu (in stripom) manjšo ali večjo vlogo na tem področju.

Pia Nikolič

se je rodila 1. 8. 1989 v Ljubljani. Diplomirala je na Fakulteti za družbene vede, smer analitska sociologija, iz Odseva družbenih sprememb v slovenskem stripu v 21. stoletju. Študij je nadaljevala na Filozofski fakulteti, na smeri sociologija kulture, kjer je pri dr. Poloni Petek magistrirala iz Smrti v igranem slovenskem celovečernem filmu 1991-2018. Leta 2013 je na Radiu Študent začela pripravljati oddajo Stripofilija, edino redno slovensko oddajo o stripu v Sloveniji, ki jo urednikuje še danes. Približno deset let je za ta medij pisala tudi recenzije stripovskih zvezkov ter filmov in druge daljše oddaje na temo kulture in kulturne politike. Leta 2013 je začela sodelovati z Izarjem Lunačkom in Janezom Plešnarjem, ki sta začela z rednimi mesečnimi dogodki Stripolis v Kinu Šiška, s katerima so tisto leto prvič pripravili celodnevni dogodek Stripolisfest, ki se je nato razvil v večdnevni festival in se ob peti obletnici preimenoval v Festival stripa Tinta Ljubljana, ki bo letos praznoval enajsto obletnico. Med leti 2013 in 2018 je za Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo vodila stripovske delavnice in predavanja, pogovore po filmih z mladimi na festivalu Mad about film in vodila delavnice z otroci na temo optičnih igrač. Kot predavateljica je kasneje sodelovala tudi v projektu Slovenske kinoteke Šola filma, kjer je učitelje osnovnih in srednjih šol po Sloveniji učila učiti o filmu na področju filmskega zvoka. Že več let sodeluje z Revijo Ekran, za katero piše članke in opravlja intervjuje na temo filma, v lanskem letu pa je tam začela tudi z redno stripovsko rubriko Ustavljene podobe. Leta 2022 je vzpostavila stripovski kotiček na Slovenskem knjižnem sejmu, ki ga je lani prenesla na organizacijo Društva slovenskega stripa in sorodnih sekvenčnih umetnosti Packa, ki mu predsednikuje.

Po predavanju se bo z gosti pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV:

 • Fritz the Cat (1972), r. Bakshi, Ralph
 • Coonskin (1975), r. Bakshi, Ralph
 • Fantasia (1940, r. Sharpsteen, Ben; Algar James; Jackson Wilfred
 • West and Soda (1965), r. Bozetto
 • Heavy Metal (1981), r. Potterton, Gerald
 • Kama Sutra Rides Again (1971), r. Godfrey, Bob

SEZNAM PREDLAGANE LITERATURE:

 • Broode, Douglas. From Walt to Woodstock: How Disney Created the Counterculture. 2004.
 • Stanlick, Sarah; Sell Marla. Beyond Superheroes and Sidekicks: Empowerment, Efficacy, and Education in Community Partnerships. Michigan Journal of Community Service Learning Spring. 2017, pp. 80–84.
 • Wright, Bradford W. Comic Book Nation the Transformation of Youth Culture in America.  Baltimore : Johns Hopkins University Press. 2001.
 • Merceier, T. Sebastian. Truth, Justice and the American Way”: The Intersection of American Youth Culture and Superhero Narratives. Iowa Historical Review.
 • Fritz The Cat Film Analysis. (2024, March 19). GradesFixer. Retrieved April 11, 2024
 • Cartoons & Counterculture. Azure Star Glover. 2015.
Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU – prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže in Film Factory ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Povezava do originalnega članka