Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

NEMŠKI NARODNI MLADINSKI ORKESTER

20. januarja, 2020 19:30 - 22:00

V letu 2020 bomo z mislimi in ušesi pogosto pri velikanu klasične glasbe, praznovali bomo namreč 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna.

Spominjali se ga bomo v vseh njegovih razsežnostih: kot glasnika in zagovornika novega, kot drznega in edinstvenega skladatelja, pristnega humanista, romantika in revolucionarja. Za otvoritev »svojega« leta bi verjetno tudi sam skladatelj podprl koncert, ki vre od mladosti, raznolikosti in aktualnosti, prav takšnega, kot nam ga obljublja nastop Nemškega narodnega mladinskega orkestra.

Nemški narodni mladinski orkester (Bundesjugendorchester) deluje pod okriljem nemškega Glasbenega sveta in je sestavljen iz najboljših nemških glasbenikov, starih od 14 do 19 let. Izbrani glasbeniki delujejo pod botrstvom Berlinskih filharmonikov in v sodelovanju z najboljšimi svetovnimi dirigenti. Zato ne preseneča, da so mnogi izmed glasbenikov, ki so se v mladosti brusili v tem orkestru, pozneje postali člani vodilnih svetovnih orkestrov oziroma ugledni solisti. Pri svojih nastopih doma in po svetu orkester neredko igra ob pomembnih političnih dogodkih ter tako deluje kot glasnik povezovanja in pravičnosti.

Tokrat bo glasbenike vodil Lothar Zagrosek, eminenca nemške glasbene kulture, ki izhaja iz velike dirigentske šole Hansa Swarovskega, Bruna Maderna in Herberta von Karajana in je s svojo široko glasbeno razgledanostjo zaslužen za razširitev koncertnega in opernega repertoarja. Bogato kariero, ki jo zaznamujejo redna sodelovanja z najboljšimi evropskimi opernimi hišami in orkestri, dopolnjuje z angažmajem za nemško glasbo in mlade glasbenike. Vrsto let je bil prvi gostujoči dirigent in glasbeni svetovalec Mlade nemške filharmonije, je pa tudi aktivni član Nemškega glasbenega sveta. Zagrosek je predan svežim glasbenikom in sodobni glasbi, zato ne preseneča, da bo s sporedom koncerta, ki nas čaka, premoščal razdalje med starim in novim.

Slišali bomo dve Beethovnovi deli in dve refleksiji sodobnih skladateljev na njegovo izročilo. Nedavno preminuli Klaus Huber, ki je za delo Tenebrae leta 1970 prejel ugledno skladateljsko Beethovnovo nagrado mesta Bonn, je utelešal predvsem humanistično noto, ki je močno zaznamovala Beethovnovo delo. Na drugi strani mlajšega skladatelja Sergeja Maingardta z velikim slavljencem povezuje poglobljeno kritičen čut za sodobni trenutek; in pri tem posega po vseh sredstvih, ki jih ima na voljo kot sodobni glasbenik in otrok digitalne dobe.

To nas čaka na koncertu v pravem Beethovnovem duhu. Drzen, presenetljiv, provokativen in aktualen glasbeni dogodek!

✨ 3. koncert Orkestrskega cikla 2019/2020

Izvajalci:
Nemški narodni mladinski orkester (Bundesjugendorchester)
Lothar Zagrosek, dirigent

Spored:
Ludwig van Beethoven: Uvertura k operi Fidelio, op. 72
Klaus Huber: Tenebrae za veliki orkester
***
Sergej Maingardt: novo delo, posvečeno 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67

✨ Več informacij: http://bit.ly/2KHveJQ

Podrobnosti

Datum:
20. januarja, 2020
Čas:
19:30 - 22:00