Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

NATAŠA PROSENC STEARNS: KODA L – FRAGMENTI

20. septembra, 2019 19:00 - 12. oktobra, 2019 20:00

Nataša Prosenc Stearns: koda L – Fragmenti
20. 9.–12. 10. 2019
KiBela / MMC KIBLA, odprtje v petek, 20. 9. 2019, ob 19. uri

KODA L – Fragmenti, video postavitev v galeriji KiBela, predstavlja izbor iz nove serije videov Nataše Prosenc Stearns, ki jih je posnela za istoimensko opero Milka Lazarja.

Po besedah libretistke Eve Kraševec “koda L pričuje o moči in globini človeškega čustvovanja – je svojevrsten izbor v današnji čas in prostor ujetih trenutkov emocionalne kulture, ki se po navdihu Barthesovih Fragmentov ljubezenskega diskurza napaja iz mitov, arhetipov, filozofskih del in intimnega.”

Projekcije na prosojne paravane integrirajo sence, silhuete in odseve arhitekturnih elementov. Pojavi se prostor v prostoru, ki se je v operi vzpostavil na odru, v galeriji pa gledalci vanj vstopajo.

Tema človeške intime je umetnici blizu že od začetka njenega ustvarjanja. Zanima jo “human condition” – kaj se dogaja s človekom v sodobnem svetu, kje je naša psiha, naša duša, naše srce. Kot že velikokrat prej, raziskuje te teme skozi interpretacije človeškega telesa, figure, ki pa je vedno integrirana v okolje. Dela so gibljivi kolaži, ki temeljijo na plastenju podob. Upodabljajo stanja neprestanega porajanja, integriteta telesa razpada, vzpostavlja nove povezave z okoljem in sugerira nove možnosti regeneracije. Transformacije se dogajajo pod vplivom vode, peska in drugih elementov, ki se v delu Nataše Prosenc Stearns iz naravnih elementov spreminjajo v likovne elemente dekonstrukcije ali integracije – v nekaterih delih povzročajo razpad podobe, v drugih pa so snov, ki povezuje in varuje.

Intenzivno ukvarjanje s telesom je umetničin odziv na odtujeno eksistenco sodobnega človeka, ki postaja vse bolj “breztelesna”, ker je velik del medčloveških odnosov preseljen iz fizičnega sveta na ekrane in v virtualni prostor Interneta.

Vljudno vabljeni na odprtje video postavitve z naslovom koda L – Fragmenti, ki bo v petek, 20. 9. 2019, ob 19. uri, v galeriji KiBela (MMC KIBLA), Ulica kneza Koclja 9, Maribor.

——-

koda L – Fragmenti
Video instalacija Nataše Prosenc Stearns

Po motivih opere koda L skladatelja Milka Lazarja
Oblikovanje paravanov Rocc

Opera koda L po libretu Eve Kraševec, v režiji in scenografiji Rocca je bila krstno uprizorjena marca 2019 v SNG Opera in Balet Ljubljana.

V videu nastopajo:
Jasmine Akakpo, Issac Silva, Carmela Segal, Andrew English, Jmack, Frankie Arounwong, Danielle Viale in Ellis Moye

Snemalka: Lisa Stoll

Podrobnosti

Začetek:
20. septembra, 2019 19:00
Konec:
12. oktobra, 2019 20:00