Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

NASPROTJE STVARI

21. oktobra, 2019 18:00 - 20:30

Na odru je pet klovnov, ki hočejo narediti avantgarden neofašističen komad. So to morda igralci, ki še niso opazili, da so sami del fašističnega majndseta? Ali pa oboje hkrati, ker lahko obstajajo samo v svojem nasprotju, v nasprotju stvari? Če si prilastimo sredstva druge strani, njene mehanizme in miselnost, lahko čeznje napišemo nekaj novega, jih obrnemo v njihovo nasprotje. Pogajamo se z lastnimi strahovi, postanemo igrivi, celo v odnosu do stvari, ki se jih najbolj bojimo ali jim nasprotujemo, in šele ko jih vzamemo kot igro, jih razorožimo. Kaj pa, če bi o neofašistu razmišljali kot o sentimentalnem, ranljivem človeku, ki se sprašuje o resničnosti? V času, ko so vsi postali satirični, ko so si prilastili sredstva, kot so pretiravanje, provokacija, karikatura, polemiziranje, smo v gledališču primorani ta sredstva vzeti nazaj.

Boris Nikitin raziskuje meje med resničnostjo in fikcijo, dokumentom in njegovim ponaredkom, in te kategorije najraje požene v zrak. Poigrava se z retoriko in propagandističnimi sredstvi. Najprej se s fašistoidnim diskurzom na odru poistovetiš, nato te že spreletava srh, da si mu nasedel, potem se vprašaš, kako se je to zgodilo. Kakšna resničnost je pravzaprav reprezentirana na odru? Kategorije so zabrisane, vse je postavljeno pod vprašaj.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo na Tribuni na Velikem odru SNG Maribor, traja 2 uri 20 minut in ima en odmor.

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče
Premiera: 28. marec 2019, zgornja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča

Naslov izvirnika Das Gegenteil der Dinge

*****
Režiser Boris Nikitin
Dramaturg Goran Injac
Asistent režije/sorežiser Jan Krmelj
Kostumografinji in oblikovalki mask Vanja Djuran, Lea Bratušek
Izbor glasbe Boris Nikitin, Jan Krmelj
Avtor glasbenih aranžmajev in korepetitor Uroš Buh
Lektorica Mateja Dermelj
Prevajalki Tanja Petrič (iz nemščine v slovenščino), Urška Daly (iz nemščine v angleščino in iz angleščine v slovenščino )
Oblikovalec zvoka Marijan Sajovic
Svetovalec za posebne učinke Klemen Stare
Vodja predstave Gašper Tesner

Končna različica besedila je nastala v sodelovanju z ekipo.

Zasedba
Primož Bezjak
Janja Majzelj
Ivan Peternelj
Blaž Šef
Stane Tomazin

*****
O režiserju
Boris Nikitin (1979) je gledališki režiser in avtor, rojen v Baslu in sin ukrajinsko-slovaško-francosko-judovskih imigrantov. Piše in režira na mednarodni neodvisni gledališki sceni in v uveljavljenih institucionalnih gledališčih. Je pobudnik in umetniški vodja baselskega festivala It’s The Real Thing. Zadnjih deset let se v svojih delih ukvarja z reprezentacijo in produkcijo resničnosti in identitete v politiki, gospodarstvu, religiji, osebnih zgodbah in v umetnosti. Njegova dela vedno raziskujejo zmuzljivo mejo med performativnim in iluzionističnim gledališčem, poudarjajo ambivalentnost in potencialnost, v kateri lahko na novo razmišljamo o individualnosti in sposobnosti delovanja. Leta 2017 je prejel nagrado J. M. R. Lenza za dramatiko, ki jo podeljuje mesto Jena.

O producentu
Zgodba Mladinskega se je začela l. 1955 in dosegla enega vrhuncev l. 2008 z naslovom Evropski ambasador kulture, ki ga je gledališču podelila Evropska komisija. V naših novih projektih se ukvarjamo z beleženjem simptomov družbe, ki jih prikažemo z ustreznimi performativnimi postopki. Pri tem javni prostor za nas postaja enakopravni prostor uprizoritve.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

Podrobnosti

Datum:
21. oktobra, 2019
Čas:
18:00 - 20:30