Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Nagib BREZODRA

17. junija 19:00 - 28. junija 20:00

Med 17. in 28. junijem 2024 bo v Mariboru NAGIB BREZODRA, ki letos daje prostor času domišljije, raziskovanja in preizkušanja ter preizpraševanju produkcijskih kot tudi kulturno-političnih strategij. Zamišljen je kot dvotedensko ustvarjalno-eksperimentalno dogajanje večplastnih srečanj ter kreativnih in institucionalnih premislekov. Parazitira na in ob institucijah z različnimi ustvarjalnimi pristopi, temami, avtorji, projekti, performansi in posveti.

PROGRAM

PONEDELJEK, 17. junij 2024

19:00 @ Lokacijo izveš ob prijavi

OTVORITEV BREZ ODRA: NAZAJ DOMA

Otvoritveni dogodek BREZODRA pripada ustvarjalki Toni Soprano Meneglejte.

*Število obiskovalce je omejeno, prijave na: info@nagib.si, kjer izveste še lokacijo! 
ČETRTEK, 20. junij 2024

13:00 @ Kulturni inkubator

javni posvet o o izzivih sodobne plesne umetnosti in njenih akterjih

V Mariboru že desetletja kontinuirano delujejo številna društva, plesne šole in posamezniki_ce, ki prispevajo k razvoju in prepoznavnosti sodobne plesne umetnosti v Sloveniji in v tujini. Mestna občina Maribor sodobni ples prepoznava kot pomembno umetniško področje, ki poleg lastne izraznosti predstavlja tudi vez med različnimi kulturnimi projekti v mestu.
Na javnem posvetu bodo o izzivih sodobne plesne umetnosti in njenih akterjev – producentov in ustvarjalcev_k, o vlogi javnih zavodov, pomenu povezovanja in sodelovanja ter o razvojnih načrtih, ki so jih začrtale razvojne strategije, s poudarkom na Resoluciji o nacionalnem program za kulturo 2024–2028, Lokalnem programu za kulturo v Mestni občini Maribor 2024–2027 in Razvojni strategiji za sodobni ples spregovorili naslednji gostje:

  • Nina Kirbiš, vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor
  • Rok Vevar, član upravnega odbora Društva za sodobni ples Slovenije
  • Petra Hazabent, producentka in kuratorica ter članica delovne skupine za sodobni ples na Ministrstvu za kulturo
  • Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor

Moderira: Jana Juvan, novinarka Večera // Soorganizacija: Društvo za sodobni ples Slovenije, Mestna občina Maribor, Društvo Nagib in Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor. Posvet je del dogajanja Nagib BREZODRA in projekta DSPS 30 +, s finančno podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Maribor.

15:00 @ Kulturni inkubator

Nataša Živković: DE MORTUIS NIHIL NISI BONUM* (O mrtvih vse dobro)

Ko nekoga pokopljemo, imamo včasih privid, da pred nami oživi. Truplo vstane in se nasmehne: ne skrbi, vedno bom s teboj. Na veke vekov. Poslovile_i se bomo od utrujenega telesa inštitucije, ki se je v ideji rodilo 7. julija 2011 in je s sklepom umrlo 23. avgusta 2012. Naše dete je imelo komaj malo več kot dobro leto. Nikoli ga nismo v miru pokopale_i. Morda nas ravno zato straši in blodi naokrog, iz pisarne v pisarno, roma iz predala v predal. Nima miru in ne more znova vstati. Zatorej si zasluži dostojen pokop.
Vstani iz lastnega pepela in se rodi znova kot prečudoviti plešoči feniks!

 

19:00 @ Kulturni inkubator

Barbara Kukovec: SLADKE SKRBI

Recept št. 1 (performans)
Lepota slovenske pokrajine začara marsikoga. Gosto posajene cerkvice s svojimi turni kot zašiljene konice pikajo nebo. Kmetice in kmetje obdelujejo zemljo, iz kuhinj diši po poticah, narejenih po skrbno varovanih receptih. Potem na vratih pozvoni in pred vami stoji ženska nižje postave, ki pred prsnim košem nosi škatlo. Povabi vas, da potipate, kaj je v njej. To storite in dotaknete se njenih golih prsi. Kaj če bi v sedemdesetih Valie Export ta performans res izvedla na slovenskem podeželju? Na našem dvorišču? Kaj če bi Bobby Baker od devetdesetih naprej svoje kuharske performanse vsak mesec izvajala po naših domačih kuhinjah? Kaj če bi Carolee Schneemann v vaškem kulturnem domu iz mednožja potegnila list, s katerega bi brala svojo zgodbo? Bi iz kuhinj še zmeraj tako sladko dišalo po potici?

Kuratorici festivala Performansa: Urška Brodar, Katarina Stegnar // Umetnice/ki: Olja Grubić, Barbara Kukovec, Daniel Petković, Luka Martin Škof, Nataša Živković // Produkcija: Nova pošta (Maska Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče)


o brezodra

BREZODRA predstavlja modularno obliko festivalske tradicije Nagiba kot nekoč “le” Mednarodnega festivala eksperimentalnega giba in sodobnega plesa. Festivalizacijo vidimo kot nenehen spreminjajoči se koncept, živi organizem in večplastni kuratorski ter ustvarjalni pristop, s katerimo poskušamo prehajati meje in okvirje (ustaljenih) produkcijskih oblik posredovanja in delovanja. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom in ne zgolj prikaz že nastalih predstav, je bilo vodilo, k iskanju novih festivalskih form in pristopov. NAGIB tako znotraj celoletnega programa / sezone sodobno-plesnih umetnosti, snuje zamisel BREZODRA kot vstop v drugačen časovno-prostorski kontinuum ter skupnostni ustvarjalni proces zaznavanja, preizkušanja, premišljevanja in udejanjanja, ki se vsako leto sproti modulira in re-konstruira. Gre za poizkus, ki gledalca vabi v izkustven vpogled v ustvarjalne svetove, metode in (umetniško) delo nasploh, za ustvarjalce pa odpira možnosti alternativnih oblik produkcije.

Program, ki ga NAGIB izvaja v Kulturnem inkubatorju je v koprodukciji MKC Maribor in je del zamisli o Mrežnem centru. Ostali partnerji MC so: Lutkovno gledališče Maribor, Fundacija Sonda in GT22, Narodni dom Maribor, idr.

Program Nagib-a finančno podpirajo Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
17. junija 19:00
Konec:
28. junija 20:00
Kategorije:
, ,

Prizorišče

Kulturni inkubator