Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

NÜRNBERŠKI SIMFONIKI

28. februarja, 2020 19:30 - 22:00

V Orkestrskem ciklu oči ne upiramo zgolj v najslavnejša glasbena središča, temveč imamo ušesa vedno odprta tudi za mesta, katerih imena ne dosegajo naslovnic glasbenih revij; od tam prihajajo drugačne zgodbe.

Eno takšnih imen je Simfonični orkester iz Nürnberga, ličnega mesta, ki slovi predvsem po slavni Wagnerjevi operi in neslavnem povojnem procesu, a ga zaznamuje tudi zelo resnično in živahno glasbeno življenje. Nürnberški simfoniki predstavljajo eksemplarično sožitje klasičnega glasbenega ansambla z modernim domačim okoljem in dokazujejo, da je vrhunskost mogoče doseči tudi izven velikih središč. Še več, v pristnem odnosu z občinstvom se lahko še tesneje prepleta s kulturnim življenjem someščanov, ki jih spremlja od mladih nog. Presežki, ki jih Nürnberški simfoniki dosegajo na koncertnem odru, orkester spreminjajo v svetlega ambasadorja mesta Nürnberg po svetu.

In svet rad prihaja v Nürnberg. Lep primer takšnega sodelovanja je sodelovanje z legendarnim angleškim pianistom in dirigentom Howardom Shelleyjem.

Shelleyjev mednarodni ugled temelji na izjemni dovršenosti in produktivnosti. V Združenem kraljestvu je s svojo prezenco močno zaznamoval pianistično pokrajino, denimo kot redni gost festivala Proms, kot solist in dirigent tamkajšnjih vodilnih orkestrov, pogosto ga je mogoče slišati kot mojstra solističnega recitala, nenazadnje pa se podpisuje tudi pod več kot 150 zgoščenk klavirske glasbe za ugledne založbe. Širino njegovega pianističnega udejstvovanja uravnovešajo pozorno izbrana partnerstva z orkestri. Med zasedbami, s katerimi redno sodeluje, prednjačijo komorni orkestri, ki mu omogočajo, da v pristni igri skupaj dosežejo njegov zvočni ideal.

Glasbeniki nam bodo predstavili privlačen spored, na katerem bomo med drugim slišali pravo pianistično poslastico, vse preredko izvajani viharni, a nežno romantični in igrivi Mendelssohnov Prvi klavirski koncert, ter bleščeče delo angleške glasbe, Variacije »Enigma« Edwarda Elgarja.

✨ 4. koncert Orkestrskega cikla 2019/2020

Izvajalci:
Simfonični orkester iz Nürnberga (Nürnberger Symphoniker)
Howard Shelley, dirigent in pianist

Spored:
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Uvertura Hebridi, op. 26
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Koncert za klavir in orkester št. 1 v g-molu, op. 25
***
Edward Elgar: Variacije na izvirno temo za orkester, »Enigma«, op. 36

✨ Več informacij: http://bit.ly/2GVhTwj

Podrobnosti

Datum:
28. februarja, 2020
Čas:
19:30 - 22:00