Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Multivizija: Sudan, Ukrajina, Kurdistan, Kavkaz in Palestina 2023

26. oktobra, 2023 19:00

Če spremljamo, kako poročajo največji globalni mediji o vojnah v Sudanu, Ukrajini, Kurdistanu, na Kavkazu in Palestini, lahko opazimo, da večina poroča tako kot zahtevajo interesi v “Igri prestolov”.

Čeprav se največja grozodejstva še naprej dogajajo v Sudanu in beži pred najhujšim nasiljem med dvema ognjema tam največ domačinov, prihaja prav iz tega srca teme v zavest človeštva najmanj poročil. Pa še ta so izkrivljena in zavajajoča.

Bojana in Tomo si že deset skupaj in z roko v roki, na vse načine prizadevata pritegniti pozornost na najbolj bogu za hrbtom in od vseh svetovnih sil oblegana področja na meji med dvema Sudanoma, kjer se z orožjem v rokah branijo najbolj ohranjeni afriški staroselci.

V zadnjem njunem 53. minutnem dokumentarnem filmu “Trohnenje 2022”, povezujeta trohnenje živih ljudi v nubskih gorah v Sudanu s trohnenjem etike v privilegiranem svetu, ki se vsem pozivom navkljub ne odzove niti z zdravili proti gobavosti.

Po filmu nam bosta iskreno zaupala čemu sta bila priča tudi v Ukrajini, Kurdistanu, na Kavkazu in v Palestini, kaj imajo skupnega nove vojne in v čem se razlikujejo. Skupaj bomo razmišljali, ali se nam dogaja novo preurejanje sveta. Na katero stran naj se postavi popotnik, ki se je naučil spoštovati različna ljudstva in njihove kulture, kaj je etično in kaj ne sme biti prav, ter kaj lahko in mora prispevati popotnik, ko se vrne domov med svoje ljudi?

Bojana in Tomo ne samo potujeta v najteže dostopne kraje na planetu, snemata in fotografirata in režirata filme in pišeta v časopise in revije in izdajata knjige in poročata na predavanjih najširši javnosti. Zasledujeta tudi politike in lobirata pri najbolj izpostavljenih in vsem znanih soljudeh z močjo, ki se ponašajo. da delajo za demokracijo, človekove pravice in varovanje narave.

Kličeta na pomoč najbolj nedolžnim soljudem, ki si sami ne morejo več pomagati. Najbolj ogroženim staroselcem, ki so preživeli vso zgodovino lova na sužnje in politike “Ubij sužnja s sužnjem” in vztrajajo in še naprej branijo tudi z orožjem svoje družine v naravnih trdnjavah v Nubskih gorah in na osvobojenih ozemljih Modri Nil v Sudanu.


Organizator: Društvo popotnikov Vagant, Maribor

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
26. oktobra, 2023
Čas:
19:00
Kategorija:

Prizorišče

Večnamenska dvorana