Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MOJSTRSKI TEČAJ JAZZOVSKE KOMPOZICIJE Z ŽANOM TETIČKOVIČEM

14. junija, 2019 13:30 - 15:30

Festival Jazz ‘ma mlade vabi na mojstrski tečaj jazzovske kompozicije v New Yorku živečega jazz tolkalista in skladatelja Žana Tetičkoviča (Jean John), ki bo potekal v petek 14. 6. 2019, med 13.30 in 15.30 uro, v Kulturni inkubator.

Na temo jazzovskega skladanja bo Žan Tetičkovič preko različnih kompozicijskih tehnik in zvočnih primerov predstavil svoje raziskovalno kompozicijsko/analizno akademsko delo “Tension and Texture”, v katerem se v sožitju srečajo najpomembnejša načela klasične ter jazzovske kompozicije. Preko različnih šol klasičnega big bandovskega aranžiranja in jazz harmonije pa vse do vplivov in pomembnosti naukov kontrapunkta in harmonije ter novejših analiznih pristopov (kot so npr. Schenkerian Analysis) vas bo Žan poskušal spoznati z izvirnimi kompozicijskimi pristopi in s precej enostavnimi tehnikami, ki vas lahko popeljejo do novih spoznanj in svežih inspiracij.

Obvezne prijave (do 13. 6. 2019, 12:00 ali do zapolnitve mest) na: zeljko.milovanovic@mkc.si

🎼 // O AVTORJU // 🎼

Žan Tetičkovič z umetniškim imenom Jean John je bil rojen 28. maja 1991. Newyorški bobnar slovenskega porekla je pedagog in teoretik. Diplomiral je na ugledni The New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku. Večkrat je bil nagrajen za svoje skladateljsko delo, med drugim je kar trikrat prejel prestižno skladateljsko nagrado ASCAP Johnny Mandel Prize (v letih 2012, 2014 in 2017), v letu 2012 je za najboljšo kompozicijo prejel mednarodno nagrado Jazzon LIVE Master Award, za najboljšo izvedbo lastne kompozicije pa v istem letu tudi nagrado občinstva Jazzon Audience Award.

Jean John je član in soustanovitelj številnih zasedb in projektov, tako v Sloveniji kot v New Yorku, nastopil in sodeloval pa je z mnogimi priznanimi umetniki svetovne glasbene jazz scene (kot so Yosvany Terry, Tarek Yamani, Melissa Aldana, Jazzmeia Horn, Camila Meza, Petros Klampanis, Guy Mintus, Lesedi Ntsane, Arun Luthra, Tarek Yamani, Jonathan Finlayson, Emmet Cohen, Russell Hall, Theodosii Spassov, Vlatko Stefanovski, Stephen Thurston, Reggie Workman, Richard Boukas, Jane Ira Bloom, Steve Nelson, Cameron Brown in drugi), prav tako pa z več visoko uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki (Igor Bezget, Jure Pukl trio, Nina Strnad kvartet, Marko Črnčec kvartet, Lenart Krečič trio, Big Band RTV Slovenija, Tadej Kampl “Life is good”, Ljubljanski jazz kvintet saksofonov, Nina Strnad kvartet, Uroš Perič trio in drugi). Žan je nastopal na eminentnih odrih po vsem svetu, v New Yorku med drugim na odrih National Sawdust, Jazz Gallery, Jazz Standard, Smalls, The 55 Bar, v Washingtonu na odru John F. Kennedy v Centru performativnih umetnosti, v švicarskem Bernu v Marian’s Jazz Room in na bernskem jazz festivalu, prisoten je bil tudi na festivalih Arsana, Jazz Cerkno, Jazzinty, Jazz Weekend Ptuj, Fest Jazza Koprivnica, A to JazZ Festival v Sofiji v Bolgariji, v Kinu Šiška in na HRT Zagreb, ter na mnogih drugih.

Žan je kot skladatelj avtor in soavtor mnogih projektov: Balchemy (2013), Oasis z Big band orkestrom RTV Slovenia (2014), The Port Of Life (2016, ZKP RTV), A Love Lane Nocturne z Emmetom Cohenom in Russellom Hallom (2019), The Port Of Life II. – Ensō (2019, ZKP RTV). Trenutno sodeluje z legendarnim bobnarjem in skladateljem Jackom DeJohnette, zelo aktivno pa se ukvarja tudi s poučevanjem, pa tudi z glasbeno teorijo na področju kreativnega kontrapunkta in harmonije. Prav tako je trenutno zaposlen z delom na svoji knjigi Tension and Texture. Leta 2018 in 2019 je poučeval na odlično sprejeti delavnici kontrapunkta na mednarodni Kreativni Jazz Kliniki Velenje. Od leta 2017 deluje komponira tudi klasično glasbo. Nedavno je z godalnim orkestrom RTV Slovenija posnel svoj prvi koncert, piše pa tudi svojo prvo simfonijo, ki bo premierno izšla v letu 2020.

🐝 Jazz ‘ma mlade – Kjer se srečajo umetnost, vino in kulinarika 🐝

Podrobnosti

Datum:
14. junija, 2019
Čas:
13:30 - 15:30