Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MLADININ ODER: LIAMERE • NOAIR

23. junija, 2019 23:00 - 24. junija, 2019 02:00

Kot veleva že tradicija, kljub udarnim vikendom tudi v nedeljo Mladinin Oder ne počiva. Vseeno nedeljsko spusti tempo, a nikakor ne kakovosti, zato bo klet Narodni dom Maribor znova zatočišče glasbenih sladokuscev. Že drugič smo z novim albumom na naš oder povabili za slovenski prostor edinstven trip-hop duet Liamere, ki nas bo z izjemnim vokalom pevke in tekstopiske Malidah ter inovativno in samosvojo glasbo Fergusona popeljal v nepozaben večer. Krmilo pri plovbi po prostranih melodičnih pokrajinah bo za njima prevzel obalni kvartet NOAIR, ki s svojimi zvoki jadra med idiličnimi melodijami in samodestruktivnim kaosom, žanrsko pa se opredeljuje kot alternativni pop.

• LIAMERE

Liamere je skupni projekt med pevko in in tekstopistko Malidah ter aranžerjem in producentom Fergusonom, ki je nastal v iskanju edinstvenih hibridov med temnimi elektronskimi žanri kot so future garage, 2-step in trip-hop, s klasično pop strukturo. Njuna glasba predstavlja zvočno mešanico urbanih atmosfer, zlomljenih ritmov ter melanholični in raskavi ženski vokal.

V začetku oktobra 2015 sta se poslušalcem predstavila s trip-hop obarvanim singlom Sabotage, ki v svojih šestih minutah popelje poslušalce v hreščečo atmosfero z definirano perkusijo, organskim ambientom in sramežljivim ter emotivnim ženskim glasom. Novembra 2015 je dvojec izdal svoj dolgometražni istoimenski prvenec Liamere, na katerem lahko zasledimo 9 skladb, ki popeljejo poslušalce v svet urbane samote in hladnih občutkov, s katero dvojec predstavlja svojo glasbeno vizijo. Matjaž Ambrožič, RTVSLO, je za album dejal: »Čuteč preplet rahlih elektronskih ritmik lepo jadra na razliti basovski osnovi, kjer nežen pevkin vokal ponuja idealno, sanjsko zavetje.«

Po krajšem glasbenem odmoru je dvojec januarja 2018 izdal kratkometražec Provinces. Ta je preprosto rečeno počasnejši, bolj hladen in bolj žalosten. Giba se v atmosferičnem sozvočju minimalističnih aranžmajev z dodatkom občutka intime. Za promocijo albuma nastopal po raznih krajih Slovenije in na različnih festivalih v tujini, kot so INmusic v Zagrebu in Women of Electronica v Londonu. Tu pa dvojec postane pravzaprav trio, saj se Liamere pridružuje še basist Anej Kočevar, ki s svojo tehniko in procesiranim zvokom inštrumenta doda piko na i zvočni podobi elektronske podlage.

video: https://www.youtube.com/watch?v=PkLIxqYEZQQ

• NOAIR

Melodičnost, ki se kaže skozi številne preobleke zvoka in ritma, ter družbeno kritična in introspektivna besedila prvenca Existential, so plod glasbenega ustvarjanja pevca in kitarista skupine NoAir, Maksa Bembiča. Glasbeni samouk se je v želji po ustvarjanju avtorske glasbe s pomočjo Jaše Hedžeta (bas kitara, vokal) in nekdanjega bobnarja skupine, Edija Kavaliča, ki sta ploščo tudi posnela, lotil projekta, skozi katerega se odsevajo njegovi pogledi in zaznavanje družbe, človeške eksistence, ljubezni in notranjih bojev. Jeseni 2013 sta se Maksu in Jaši pridružila še Aleksander Družina (kitara) in Gregor Brajkovič (bobni, vokal), ter se kot nova skupina podali na skupno glasbeno pot. Ker se radi poigravajo s skrajnostmi alternative in popularne kulture, so žanrskost svojega ustvarjanja poimenovali kar alternativni pop, ki se ga lahko primerja s post-rockom in grungem velikih odrov.

Obalni kvartet, ki s svojimi zvoki jadra med idiličnimi melodijami in samodestruktivnim kaosom, se žanrsko opredeljuje kot alternativni pop. Za sabo ima albuma Existential (2014) in Superhuman (2017), nastop na oddaji Izštekani, niz spletnih nastopov Live Behind the Curtains in kopico klubskih koncertov. V zvok, v katerem odmevajo tudi Jeff Buckley, Muse in Radiohead, staplja elemente mnogoterih žanrov, s singlom in spotom Colours (Werehouse Collective) pa v svoj prej črno-beli svet vnaša tudi barve. Na koncu leta 2018 je skupino zapustil Aleksander Družina, ki ga je na kitari nasledil Jakob Sever.

Leto 2019 se je za NoAir začelo delovno, z nastopom na showcase festivalu MENT, v marcu pa nadaljevalo z ogrevanjem Kina Šiška pred svetovno prepoznanimi Švedi Peter Bjorn and John. Delovna vnema se je spomladi nadaljevala in člani banda so se s pomočjo kamere pametnega telefona in stabilizatorja sami lotili tudi snemanja videa za novi single Suol Stripped, izdanega na začetku maja 2019.

Člani skupine:
Maks Bembič, vokal, kitara / Jaša Hedžet, bas kitara, vokal / Gregor Brajkovič, bobnar, vokal / Jakob Sever, kitara

☀ MLADININ ODER, Mali oder Narodni dom Maribor
☀ VEČ: https://www.festival-lent.si/

☀ VSTOPNINA: Lenta (25 €; za študente 15 €) / Dnevna Lenta (15 €) / After+Mladinin oder (5 €).
☀ ADMISSION: Lenta (25 €; for students 15 €) / Daily Lenta (15 €) / After+Mladinin ticket (5 €).

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/
☀ FESTIVAL PROGRAMME: https://www.festival-lent.si/en/programme/

Podrobnosti

Začetek:
23. junija, 2019 23:00
Konec:
24. junija, 2019 02:00