Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MEDNARODNI DAN MUZEJEV / PRIHODNOST MUZEJEV

18. maja, 2021 10:00 - 11:00

Tudi letos praznujemo svetovni praznik muzejev in galerij, tokrat na temo Prihodnost muzejev. Preteklo leto je odprlo vrsto novih virtualnih poti do naših razstav in nekatere bo smiselno ohraniti ter nadgraditi za prihodnost. Toda ob zavedanju, da le srečanje z likovno umetnino v živo omogoča res celostno estetsko doživetje – ko se sprehajamo po razstavnih prostorih, se med ali okoli umetnin gibljemo ter jih doživljamo v njihovi pravi velikosti, tridimenzionalnosti ali veččutnosti – in ga neposredni stik ne more nadomestiti.

Zato vas vabimo na ogled razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM, na kateri se boste lahko prepustili vtisom debelih barvnih nanosov slovenskih impresionistov, prisluhnili zvokom gibljivega objekta Slavka Tihca, pokukali pod kovinski prt Metke Kavčič ali poiskali svoj najljubši pogled na črno sliko Sandija Červeka. Ob razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM je za otroke na voljo brezplačno gradivo S Hudo mravljico po Zbirki UGM. V UGM Studiu pa vas bo ob umetninah iz naravnih materialov v razmislek o prihodnosti popeljala razstava Stojan Grauf, Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje. Na vodenih programih pa vas bomo seznanili tudi z umetnostjo v javnem prostoru, najprej virtualno nato še v živo.

Program:
10.00 –11.00
Forma viva Maribor / virtualno predavanje
Zoom: us02web.zoom.us/j/89854668213
vodi: Brigita Strnad, muzejska svetovalka
Za tiste, ki ne utegnete ali niste razpoloženi za 18-kilometrsko pot, na kateri bi si lahko ogledali vseh 19 skulptur Forma vive Maribor, pa vas vseeno zelo zanima, kaj so te betonske umetnine po mestu, vabimo na virtualno predavanje. Predstavili vam bomo mednarodni kiparski simpozij Forma viva, ki je v drugi polovici 20. stoletja obogatil slovenski javni prostor z 300 skulpturami – tudi Maribor. Kje so prostori Forma vive? Kako se je simpozij odvijal v našem mestu? Kako so se betonske umetnine povezale z mestom in meščani? Se spomnite, kako so jih gradili?

17.00 –18.30
Forma viva Maribor / kolesarsko vodstvo
zbirno mesto: UGM, Strossmayerjeva ul. 6
zaključek: Mestni park Maribor
vodijo: Brigita Strnad, muzejska svetovalka UGM + Žiga Ozvaldić in Blaž Gamse, člana Mariborske kolesarske mreže
Za tiste, ki si vendarle želite skulpture mariborske Forma vivo spoznati in potipati tudi v živo ter se pri tem še razgibati, vabimo na vodstvo s kolesarjenjem. V spremstvu članov Mariborske kolesarske mreže so bomo ogledali 10 skulptur na levem in desnem bregu. V primeri dežja dogodek odpade. Število mest je omejeno.
Obvezne predhodne prijave: blagajna@ugm.si ali 02 229 46 93

18.00 –19.00
Stojan Grauf / pogovor z umetnikom
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
vodi: Andreja Borin, muzejska svetovalka
Slikar Stojan Grauf se v UGM Studiu predstavlja z razstavo, ki zaobjema zadnjih 10 let njegovega dela. Zanj je značilno ustvarjanje z naravnimi pigmenti, zemljo in ogljem ter vključevanje naravnih elementov kot so kamni, veje, trave in prodniki v galerijske postavitve. Njegov vir navdiha sta že vrsto let reka Drava in park ob Betnavskem dvorcu. Z umetnikom se bo o njegovem delu, odnosu do okolja in procesu ustvarjanja pogovarjala Andreja Borin, kustosinja razstave. V primeru slabe epidemiološke slike, bomo dogodek izvedli virtualno. Število mest je omejeno.
Obvezne predhodne prijave: blagajna@ugm.sii ali 02 229 46 93

12.00 –18.00
10+ Sledi: Izginotje Hilde Mravol / detektivska igra
UGM, Strossmayerjeva 6
Vabljeni na izkušnjo, ki še ni bila ponujena v galeriji! Stopite v čevlje preiskovalke/ca in nam pomagajte najti kustosinjo Hildo, ki je misteriozno izginila in za seboj pustila dnevnik poln čačk in simbolov. Poiščite umetnike in dela na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM, ki vas bodo pripeljala do odgovorov in en korak bližje do razvozlanja čudnega dogajanja v UGM. Potopite se v zgodbo in napnite male sive celice. Za igro si vzamite dobro uro časa. Priporočeno reševanje v paru ali manjši skupini do 4 osebe. Obvezne predhodne prijave: info@ugm.si ali 02 229 46 96

Obiščete lahko tudi našo muzejsko trgovino in izbirate med razglednicami, zloženkami, katalogi in UGM publikacijami. Samo na ta dan bo veljala posebna ponudba na komplet Huda mravljica! Komplet Huda mravljica (vrečka+plakat+značka) na ta dan znaša samo 9 EUR. Več na naši spletni trgovini.

Program se bo izvajal z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ.

Vstop prost!

Podrobnosti

Datum:
18. maja, 2021
Čas:
10:00 - 11:00