Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MATTER + warm-up: YNGFirefly

4. junija, 2022 21:00 - 5. junija, 2022 03:00

Matter

Matter je hip-hop in rap skupina iz Kamnika, ki deluje od leta 2015. Sestavljajo jo Dario Nožić Serini – Dacho, Luka Lah – Levanael in Matej Tunja – Tunja. Prvi koncert je imela skupina v začetku leta 2015, z aktivnim koncertiranjem pa je kmalu postala ena od najbolj priljubljenih izvajalcev hip-hop glasbe v Sloveniji.

Pa vendar bi samo hip-hop, rap ali trap bile preozke oznake za zasedbo, ki se je kalila na elektronskih ritmih – sami prej privoljujejo v oznako mrki flow in še bolj techno punk. Skupina navdiha sicer ne črpa iz zgodnje hip hop glasbe, temveč iz punka, surrealističnih del Alberta Camusa in filmov režiserjev, kot so Jim Jarmusch, Wes Anderson in Terry Gilliam.
Skupina je že v času izdaje prvega albuma postala osrednja tema številnih razprav, spletnih »memejev« in celo grafitov: njihova besedila, o katerih je bilo na primer zapisano, da so »nesmiselni verzi« in »abstraktni nonsens, ki spominja na kakšno ludistično pesem«, so odmevna predvsem pri mladih oboževalcih, spremlja pa jih izčiščen trap zvok, ki je edinstven za slovensko sceno.

V MC-ju bodo fantje predstavili tudi svoj zadnji album, Haos. Čeprav Haos sčasoma postaja ponarodel termin, pravzaprav izhaja iz stare avtohtone matterinščine. Je ena od pogosteje uporabljenih izrazov v besednjaku matternega jezika, a njegov pomen se izkristalizira šele takrat, ko je postavljen v pravi kontekst. Haos je namreč izrazito dvoumna beseda, ki opisuje nekaj intenzivnega ali nenavadnega – bodisi v negativnem bodisi v pozitivnem smislu –, je torej dvoživka, amphibios.

Album Haos se poglablja v nemir slehernika, ki je po eni strani naklonjen kaotičnemu načinu življenja (chaos), po drugi strani pa stremi k varnosti, ki jo najde v strukturirani, domači coni udobja (house).

Haos je četrti samostojni album skupine Matter, zbirka petnajstih bangerjev visokega kalibra, ki se – za razliko od trilogije plošč, s katerimi se je Matter postavil na zemljevid – še zdaleč ne špara z intenziteto, agresijo in hrupom. Haos je skrbno organiziran kaos.

 

WARM-UP: YNGFirefly

Urban Senekovič, bolje znan pod imenom YNGFirefly, je producent hip hop glasbe iz Maribora. Na glasbeni sceni je bil prvič bolj opazen kot producent nekaterih pesmi na albumu Bratstvo in estradstvo raperja Mita iz leta 2017, ki je bil na koncu leta označen za enega najboljših domačih albumov.
Trenutno veliko sodeluje z uveljavljenimi imeni slovenskega hip-hopa, decembra 2020 pa je pri Beton Records izdal svoj solo prvenec. Tako tudi sam skrbi, da hip-hop v Sloveniji živi naprej. Njegova glasba odraža duh sedanjega časa in hkrati veliko spoštovanje do klasičnih glasbenih mojstrov.


Dejavnosti Društva IndiJanez podpirata Mestna občina Maribor in Urad Republike Slovenije za Mladino.

 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
4. junija, 2022 21:00
Konec:
5. junija, 2022 03:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Mc pekarna

Organizator

MC Pekarna