Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Maribere: Težka voda

22. maja 18:30

V romanu najprej spoznamo Ido, glavno akterko, ki ji je ravnokar umrl mož. Kmalu pa spoznamo njeno sosedo Marto, ki ji poskuša pomagati na svoj način. Marta v zgodbo kmalu vključi župnika Lojzeta. Z njimi in njihovimi zgodbami smo naenkrat na podeželju, kjer sta med glavnimi organizatorji časa zemlja in Cerkev. Teme, o katerih govori avtorica, so raznolike: patriarhat, nasilje, staranje, prešuštvo, odvisnost od alkohola, osamljenost, demenca, homoseksualnost…
Ida je vdova brez otrok in je zaradi tega v vaškem okolju označena kot “nerabna”.  Kot tipično slovensko vaško okolje, so prisotne tudi govorice o tem zakaj Ida nima otrok. Pravzaprav pa imajo ljudje tudi svoje skrivnosti, ki jih drugi vaščani ne poznajo. Zlagano življenje je živela tudi Ida, ki se je v trenutku obupa odločila, da bo svojo zgodbo povedala po resnici.

Roman prepleta sedanje dogodke s spomini iz preteklosti in dogajalni čas ni linearen, kar je samo del sodobnega sloga, ki ga uporablja avtorica.

Pia Prezelj (1995) je pisateljica, prevajalka in novinarka kulturne redakcije časopisa Delo. Za njen prvenec, roman Težka voda, je prejela nagrado za najboljši literarni prvenec leta, ki jo podarja Društvo slovenskih pisateljev.

Glede na to, da se sezona izteka, bi vas prosil tudi za kakšne predloge knjig, o katerih bi se pogovarjali v naslednji sezoni.

Vabljeni!

Seznam srečanj in knjig te sezone:

12. 6. 2024 S. Gauthier, A. Fléchais: Človek gora

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
22. maja
Čas:
18:30
Kategoriji:
,

Prizorišče

Vetrinjski dvor