Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Maribere: Po toku navzgor

10. maja, 2023 18:00

Po nekaj prebranih romanih se bomo tokrat lotili zbirke kratkih zgodb. V antologiji sodobne kratke proze severnoameriških Indijancev bomo preko 21 kratkih zgodb pobliže spoznali njihovo kulturo in življenje v različnih zgodovinskih obdobjih. Skozi zgodbe izžareva “survivance”. To je beseda sestavljena iz besed preživetje (ang. survival) in upor (ang. resistance), saj so Indijanci ne samo preživeli, ampak so se ob tem belim kolonialistom aktivno upirali. Zgodbe postavljajo v ospredje raznolike
teme – razpad družine, indijanske internatske šole, lov na živali, lov na ženske ali moške, vodne pošasti, sveto… Pripovedujejo jih z glasovi borznih posrednikov, grafiti umetnikov, babic in alkoholikov. V zgodbe vpletajo tudi svojo mitologijo (nor. rumena ženska in ženska srna). Po prebranem bomo dobili drug pogled na Indijance. Kot je zapisano v predgovoru “Zgodbe se prenašajo kot kri in postanejo očala, skozi katera gledamo svet, tehtnica, na kateri tehtamo dejanja in namere.”

Pisatelji in pisateljice teh zgodb so rojeni vse od poznih 30. let pa do konca 80. let prejšnjega stoletja. Zbirka je leta 2021 izšla pri založbi Litera, zgodbe pa je izbrala in prevedla Kristina Kočan (1981), ki je pesnica in prevajalka. Doktorirala je iz sodobne ameriške poezije.

Vabljeni! 

Preostali dogodki sezone (vsi nadaljnji dogodki bodo v prostoru Freske):

14. 6. 2023 J. Devetak: Nekropola: roman v stripu

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
10. maja, 2023
Čas:
18:00
Kategoriji:
,