Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Maribere: Newyorška trilogija Iztoka Osojnika

12. aprila, 2023 18:00

Zajeti tako kompleksno delo v kratek opis je pravi podvig. Iztok Osojnik je roman Newyorška trilogija zapisal v prvoosebni obliki, zgodbo pa pripoveduje ženska – piska/detektivka. Osojnik istoimensko delo piše nekaj let za Austerjem, v romanu pa ga pišeta istočasno in na isti lokaciji – v New Yorku. Protagonistka v New Yorku preživi 1 mesec v pisateljski rezidenci in predstavlja svojo poezijo. Na teh dogodkih ni večjega obiska, ima pa zato piska več časa za
raziskovanje mesta in njegovih duhov. Na neki točki postane protagonistka tudi detektivka, saj prične na več nivojih zasledovati skrivnostnega moškega. Med branjem pa se poraja ideja, da zasleduje predvsem rojevanje misli, ki jih včasih tudi ni. Zasleduje tudi bralko (oblika za bralko in bralca), je z njo v dialogu, jo razkrinka in tudi ve kdaj nima pojma in je vsega preveč.

Newyorška trilogija je premislek o umetnosti in predvsem literaturi. Delo je napisano v postmodernističnem slogu in lahko opažamo določene vzporednice z Lenkotovimi Telesi v temi.

Iztok Osojnik (1951) je pesnik, pisatelj, esejist, komparativist, filozof, antropolog, alpinist, slikar, svetovni popotnik in književni prevajalec. Večinoma piše poezijo, izdal je več kot 30 zbirk, izdal pa je tudi več romanov, zbirke esejev in študij ter znanstveno monografijo. Ob tem redno objavlja razprave iz področja komparativistike, politične teorije in filozofije v različnih slovenskih in tujih strokovnih revijah.

Vabljeni!

Preostali dogodki sezone (vsi nadaljnji dogodki bodo v prostoru Freske):

10. 5. 2023 Po toku navzgor : antologija sodobne kratke proze severnoameriških Indijancev
14. 6. 2023 J. Devetak: Nekropola: roman v stripu

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
12. aprila, 2023
Čas:
18:00
Kategoriji:
,

Organizator

MaribereMB