Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Maribere: Fugato

10. januarja 18:00

Avtorica že z naslovom da glasbeno intonacijo – Fugato je del skladbe, ki je pisan po načelih fuge. Fuga pa instrumentalna ali vokalna večglasna skladba, pri kateri se tema zaporedoma ponavlja v vseh glasovih. Fuga v latinščini pomeni beg. S tem je avtorica orisala potek knjige. Poglavja je poimenovala Fuga, Divertimento, Fugato patetico in Stretta. Z glasbenimi izrazi je tako nakazala potek posameznih poglavij.

V štirinajstih kratkih zgodbah Veronika Simoniti opiše najrazličnejše oblike bega. Vsem protagonistom je skupno, da ne vztrajajo v nevzdržnih situacijah, ampak raje zbežijo. Med sabo se pa liki vseeno precej razlikujejo glede na okoliščine iz katerih bežijo in načine bega – fizičen, duševen ali karkoli vmes. Zgodbam je skupna večglasnost, saj pogosto slišimo pripoved iz različnih zornih kotov ali pa nam pripovedovalec z novimi informacijami spremeni zorni kot. Dogajalni čas in prostor je med
zgodbami različen, hkrati pa se ga lahko interpretira kot tukaj in sedaj.

Avtorica Veronika Simoniti (1967) je pred to zbirko kratkih zgodb izdala 4 knjige: 2 zbirki kratkih zgodb (Zasukane štorije in Hudičev jezik) ter 2 romana (Ivana pred morjem in Kameno seme). Za Ivano pred morjem je prejela tudi kresnika. Avtorica je sicer diplomirala iz italijanskega in francoskega jezika.

Vabljeni!

Seznam srečanj in knjig te sezone:

14. 2. 2024 E. Hemingway: Zbogom orožje
13. 3. 2024 D. Matković: Zakaj ne pišem
10. 4. 2024 O. Tokarczuk: Bizarne zgodbe
08. 5. 2024 P. Prezelj: Težka voda
12. 6. 2024 S. Gauthier, A. Fléchais: Človek gora

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
10. januarja
Čas:
18:00
Kategorija: