Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Maribere: Čisti kliše ali ura je trideset let

8. novembra, 2023 18:00

Narava se, podobno kot protagonistka naslednjega dela, ne more odločiti ali bi šla naprej ali nazaj. Na naslednjem srečanju bomo govorili o romanu Mimi Podkrižnik Čisti kliše ali ura je trideset let. Srečanje bo potekalo v prostoru Freske (1. nadstropje Vetrinjskega dvora) 8. 11. 2023 ob 18. uri. 

Mila Oblak je tridesetletnica. Za svoj 30. rojstni dan je ostala v Parizu in gre domov (v Slovenijo) en dan kasneje. To je zanjo prvič, da za rojstni dan ni doma, ampak stran od družine. V romanu je v enem dnevu zgoščeno njeno razmišljanje ob tej prelomnici, ko bi ženska, po standardih družbe, naj imela moža, hišo, otroka, stabilno kariero… Mila nima skoraj ničesar od tega. Živi v majhni najeti garsonjeri, z mačko Srečko in se sprašuje o tem, kje je njen dom. Je to Slovenija, ki jo v
zadnjem času obišče redko ali Francija, v kateri živi nekaj let?

Avtorica v roman spretno vpleta Miline odnose z družino in prijatelji. Tudi skozi rojstnodnevna voščila, ki kapljajo tekom dneva. Nekatera preko sporočil, druga s klici. Odnose opiše tudi s kratkimi skoki v preteklost, med katerimi tudi izvemo o preteklem romantičnem razmerju s Claudom, ki ga je nedavno po 8. letih ponovno srečala. Spoznala sta se v Ljubljani, kjer sta oba študirala. Claud je Francoz, ki je v Ljubljano prišel na izmenjavo. Kljub temu da ga je zapustila, pa ga ni nikoli
prebolela. Po naključnem srečanju jo je Claude povabil, da se dobita za njen rojstni dan. Ves čas knjige vpleta materine predvsem negativne komentarje o napisanem, ki odsevajo slovensko družbo in miselnost. O izrazoslovju, denarju, primernosti vedenja in klasičnem slovenskem “Kaj bodo pa sosedi rekli?”

Mimi Podkrižnik je diplomirala iz novinarstva ter francoskega jezika in književnosti, magistrirala pa iz nadrealizma. Od leta 1998 je zaposlena v časopisni hiši Delo. Skupaj z Matejo Gruden sta napisal zgodbe o 40 ustvarjalnih Slovencih in Slovenkah Na sončni strani Slovenije. Samostojno pa je izdala zbirko črtic Jutranjice. Čisti kliše ali ura je trideset let je njen romaneskni prvenec.

Vabljeni!

Seznam srečanj in knjig te sezone:

13. 12. 2023 B. Hrabal: Stregel sem angleškemu kralju
10. 1. 2024 V. Simoniti: Fugato: oblike bega
14. 2. 2024 E. Hemingway: Zbogom orožje
13. 3. 2024 D. Matković: Zakaj ne pišem
10. 4. 2024 O. Tokarczuk: Bizarne zgodbe
8. 5. 2024 P. Prezelj: Težka voda
12. 6. 2024 S. Gauthier, A. Fléchais: Človek gora

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
8. novembra, 2023
Čas:
18:00
Kategoriji:
,