Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MACBETH

26. oktobra, 2019 19:30 - 21:30

Ko se Macbeth vrača iz uspešno izbojevane vojne, sreča skrivnostne vešče, ki mu v skopih besedah napovejo osupljivo prihodnost. Takoj zatem ga doleti vest o nagradi, ki že uresničuje prvo prerokbo na njegovi poti do kraljevskega prestola. Čeprav je Macbeth pobil nešteto ljudi, ga ob misli na krvavo zahrbtno dejanje, s katerim bi dosegel prerokovani cilj, obhajata strah in dvom.

V tragediji Macbeth je svet scela potisnjen v temačnost in zlo: igra se začne s koncem vojne in konča z novo vojno, vmes se zvrstijo zločini, ki enako kot življenja nasprotnikov zakoncev Macbeth uničujejo tudi njiju sama, saj ju vse bolj razžirajo notranje stiske, strašljivi prividi in nespečne blodnje. Macbeth velja za eno najbolj radikalnih upodobitev zla v zahodni literaturi. Toda izvrstno izpisana drama o intimnem soočanju z grozo lastnih dejanj omogoča gledalcu, da se laže identificira z Macbethom kot z drugimi Shakespearovimi junaki.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 2 uri in nima odmora.

Produkcija: SNG Nova Gorica
Premiera: 13. december 2018, Veliki oder SNG Nova Gorica

*****
Režiser Janusz Kica
Prevajalec Srečko Fišer
Dramaturginja Martina Mrhar
Lektor Srečko Fišer
Scenografinja Karin Fritz
Kostumografka Bjanka Adžić Ursulov
Avtor glasbe Arturo Annecchino*
Oblikovalec svetlobe Samo Oblokar
Oblikovalec zvoka Stojan Nemec
Asistentka režiserja Maša Pelko

Zasedba
Macbeth Nejc Cijan Garlatti
Lady Macbeth Arna Hadžialjević
Duncan, Plemič, Stari Siward Gorazd Jakomini
Malcolm, Plemič Žiga Udir
Donalbain, Plemič, Mladi Siward Gregor Prah k.g.
Banquo Žan Perko k.g.
Macduff, Plemič Jure Kopušar
Rosse, Plemič Peter Harl
Seyton, Plemič, Morilec Jože Hrovat
Lenox, Plemič, Morilec Lovro Zafred k.g.
Služabnik, Plemič, Vratar, Starec Miha Nemec
Hekata Ana Facchini
Vešče Patrizia Jurinčič Finžgar, Medea Novak, Dušanka Ristić
Glas na posnetku Alma Sandifer k.g.

* V predstavo je vključen odlomek iz Liturgije sv. Janeza Zlatoustega P. I. Čajkovskega v izvedbi Komornega zbora Ministrstva za kulturo ZSSR.

*****
O režiserju
Janusz Kica (1957, Poljska) je v Krakovu študiral teatrologijo, po diplomi pa nadaljeval s študijem teatrologije in umetnostne zgodovine v Zahodni Nemčiji. Med letoma 1986 in 1989 je bil zaposlen kot stalni asistent režije in kasneje hišni režiser gledališča Wuppertaler Bühnen. Ena od prvih režij je bila uprizoritev Theobaldt-Kiplingove Knjige o džungli. Nad njo se je navdušilo Zagrebačko kazalište mladih in leta 1990 so ga povabili, da tudi pri njih režira to uprizoritev. Zatem je začel kot režiser sodelovati s številnimi nemškimi gledališči, nato pa tudi z avstrijskimi, hrvaškimi in slovenskimi. Med njegovimi številnimi nagradami je tudi pet Borštnikovih nagrad, dvakrat je bil na Dnevih komedije razglašen za žlahtnega režiserja, leta 2016 pa je prejel še nagrado Prešernovega sklada.

O producentu
SNG Nova Gorica je naslednik Primorskega dramskega gledališča, ustanovljenega 1969. Leta 1994 je bila zgrajena nova gledališča hiša, leta 2011 je bil dodan še mali oder. Leta 2004 se je gledališče preimenovalo v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, saj je postalo institucija nacionalnega pomena, ki je v celoti financirana s strani države.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

Podrobnosti

Datum:
26. oktobra, 2019
Čas:
19:30 - 21:30