Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Literarno-zgodovinski večer: »Maribor je bil danes odvraten«

25. januarja 18:00 - 19:00

Literarno-zgodovinski večer ob 140-letnici rojstva in 80-letnici smrti Josipa Vandota, kultnega avtorja Kekčevih pripovedk, ki je začetek druge svetovne vojne doživel v Mariboru. Opis mesta v prvih dnevih vojne, kot ga zapisal v Daleč od Prisanka.

Četrtek, 25. januarja, ob 18. uri v Kulturni dvorani Toneta Partljiča, Pesnica pri Mariboru 41

Na cvetno nedeljo, 6. aprila 1941, začne Vandot popisovati usodne dogodke mesta, ki je še včeraj kazalo slovenski obraz. S pretresljivo iskrenostjo in prezirom Maribor tistega časa označi kot »odvratno«, »zoprno« in »ogabno« mesto, polno »nemškutarske sodrge«. Po začetku vojne začno Nemci – sprva pod krinko prijaznih osvajalcev – opravljati vpise, popise, preglede, poizvedbe, špijonaže, a že kmalu prerastejo v nepopustljive izvrševalce anekdotične Hitlerjeve komande »napravite mi to deželo zopet nemško«.

Literarni večer, ki ga je pripravila dramaturginja Maja Borin, bosta vodila dramska igralca Ksenija Mišič in Vojko Belšak.

Arhivsko gradivo, ki bo razkrilo dokumentaristično plat dogodka, so pripravile: mag. Nina Gostenčnik, Mojca Kosi, Sabina Lešnik in Špela Valadžija.

V soorganizaciji Mariborske knjižnice, Drame SNG Maribor in Pokrajinskega arhiva Maribor.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
25. januarja
Čas:
18:00 - 19:00
Kategorija: