Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

LIČKANJE, KOŽUHANJE: (FL)ETNO DRUŽINSKO SPOZNAVANJE OBIČAJA

11. septembra, 2019 18:00 - 26. septembra, 2019 20:00

SOBOTE ZA DRUŽBO
Doživetja na Marsu za družine

V središču mesta, za obokanimi vrati Vetrinjskega dvora je dvorišče s starim orehom, kjer pripravljamo druženja za vse in vsakršne družine, ki si želite prijetnih dogodkov, pospremljenih z ustvarjalnimi doživetji in radoznalimi raziskovanji.
Knjiga, film, ples, gledališče, kulturna dediščina in še MARSikaj – raziskujmo skupaj!

Jesen je letni čas, ki postreže z obiljem vsega. Čas, ki ga kmet pričakuje vse leto. Je pa z njim povezano tudi delo, največkrat spravilo. Da ni bilo pretežko, si ga je olajšal tako, da je povabil k opravilu celo vas, pa so se ob tem skupaj poveselili.

Ličkanje, kožuhanje, beljenje ali lupanje koruze, izrazi se od vasi do vasi razlikujejo, je bilo nekdaj eno najbolj zabavnih skupnih vaških del. Koruzo so najprej pobrali, ob ličkanju pa so si vaščani in vaščanke med seboj pripovedovali zgodbice, se šalili, peli in se pogovarjali. Pri tem ni manjkal niti godec, tudi pilo in jedlo se je.
Tega veselja ob spravilu koruze danes skoraj ni več, saj delo opravijo sodobni stroji. Ostal je le lep spomin, ki ga na Marsu vsako leto na novo obujamo.

Na dogodku bomo predstavili del običaja, ličkanje in luščenje, se naučili tehnik vezanja, poučili se bomo tudi o pobiranju in trganju koruze. Zapeli bomo z ljudskimi pevkami, zaplesali ples, skupaj pripravili koruzne žganke s kravjim mlekom ter pekli kostanje v pozdrav botri jeseni. V kup koruze bomo skrili »babo«, šnops v snopu slame ter presenečenje za najmlajše. Iskali bomo tudi rdečo koruzo in se igrali stare ljudske igre, ki so se razvile ob delu na poljih.
Ni pa uporabno samo koruzno zrnje, temveč vsi njeni deli. Ličje za predpražnike, ovoj steklenice, obuvala in okras ter koruzni laski za zdravilni čaj. Za bolj spretne bodo na voljo rokodelske delavnice mojstric, ki nam bosta prikazali tradicionalne postopke obdelovanja in pletenja iz ličja in iz koruznih listov.

Običaj bomo obujali s članicami KUD CODA in pevkami ljudskih pesmi Marice iz Društva upokojencev Maribor Center, obujanju nostalgičnih zgodb se bodo pridružile uporabnice Društva TOTI DCA Maribor, meh harmonike bo raztezal Vojko Selinšek ter njegovi učenci iz Svetovnega združenja ljubiteljev harmonike, plesali bodo učenci folklornih skupin iz mariborskih osnovnih šol, rokodelske delavnice pa bodo potekale v izvedbi Nives Brezovnik in Vide Antolinc iz Muzeja na prostem Rogatec.

Vabljeni na ličkanje – več kot nas je, bolj fletno se mamo!

KULTURNI ŽETONČEK
MARS je skupina predanih pedagogov, mentorjev in ustvarjalcev v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.
Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček. Za predstavo bo tako potrebno odšteti 2, za ples, film in nekatere delavnice 1 žetonček, določene vsebine pa ostajajo brezplačne.
Cena 1 žetončka je 2 EUR. Ob nakupu 5 žetončkov prejmete darilo (mošnjiček!), ob nakupu 10-ih pa vam poleg mošnjička podarimo še dodaten žetonček.
NOVOST v ponudbi je DRUŽINSKA VSTOPNICA, ki vsem družinskim članom omogoča udejstvovanje na vseh Sobotah za družbo, teh je kar 30, neomejeno ustvarjanje in izobraževanje skozi vse leto.
Cena družinskega paketa za vse družinske člane je 149 EUR, v posebni ponudbi, ki traja od 21. 9. do 21. 10. 2019 pa lahko izkoristite popust v vrednosti 30 EUR in kupite družinski paket že za 119 EUR.
Žetončke in paket je mogoče kupiti ob vsakem dogodku in v rednem odpiralnem času Zavoda MARS Maribor v Vetrinjskem dvoru.

Organizira Zavod MARS Maribor. Dogodek je del kulturnega projekta (FL)ETNO in je podprt s strani Mestne občine Maribor.

Podrobnosti

Začetek:
11. septembra, 2019 18:00
Konec:
26. septembra, 2019 20:00