Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

LETNI KINO MINORITI: PORTRET MLADENKE V OGNJU

19. avgusta, 2020 21:00 - 22:00

(PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU)
Celine Sciamma, Francija, 2019, 119 min
Najbolj čuten, romantičen in erotičen film letošnjega leta je hkrati tenkočutno posvetilo pristni ljubezni in pogumen prikaz poskusa upora proti patriarhatu. Režiserka Celine Sciamma je zgodovinske detajle in dodelane prizore oblikovala mojstrsko kot slikarka in vanje položila toliko napetosti in poželenja, da sami zase delujejo kot ljubezenske miniature. Ob tem pa je tako subtilno in subverzivno prikazala mit o Orfeju, da ga je po filmu enostavno treba še enkrat prebrati z novimi očmi. Nagrada za najboljši scenarij na festivalu v Cannesu.
“Oblikuje me moški pogled – vse nas. Vse življenje sem oboževala filme, ki so me včasih sovražili, se npr. poosebljala s Supermanom. Ženski pogled je hibriden – z uvidom v oba ta svetova. Sem lezbijka in znam živeti v okolju, kjer dominirajo moški. Vprašanje pa je, ali znajo oni?” – Céline Sciamma
+ predfilm Festivala LGBT filma (https://www.lgbtfilmfest.si/):
Uporni duh (Rebellious Essence)
Ana Čigon, Slovenija, 2017, 5 min // angleščina s slovenskimi podnapisi
Zgodba o birokratskih težavah na Uradu za mačje zadeve, ko se le-tam zglasi mačka_ek, ki mu_ji je pridobitev uradnega dokumenta onemogočena zaradi njene_njegove spolne identitete.

Podrobnosti

Datum:
19. avgusta, 2020
Čas:
21:00 - 22:00