Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

KURJA KOŽA – CIKEL SONIČNO GIBALNIH ZGODB

10. novembra, 2020 10:00 - 18:00

Glasbeni cikel Kurja koža se naslanja na tradicionalno kulturno dediščino na področju glasbe in plesa. Pri vseh svetovnih tradicijah sta glasba in ples tesno povezana. Nastopata en z drugim. V nekaterih družbah ni splošnega termina za glasbo in ples. Namesto tega specifična imena opisujejo različne performanse, ki vključujejo glasbo in ples. V drugih družbah ista beseda označuje glasbeno ustvarjanje, petje, ples in pogosto tudi obrede.
Glasba v nas dobesedno povzroči gibanje (zibanje, ploskanje ob ritmu, ples). Razlaga za povezavo med glasbo in plesom pa ostaja izmuzljiva. Mogoče zato, ker presega meje razuma. Ravno neubesedljivost nevidne vezi je naše vodilo in inspiracija za izvedbo glasbenega cikla.

Produkcija: KUD BAOBAB
Koprodukcija: Šit Dizajn, EPEKA
Partnerji: Zavod Studio 25, Afro Studio Black Diamond, Mariborska knjižnica
Projekt podprl: JSKD, MOM

Lokacija: pred Galerijo EPEKA, Koroška cesta 8, 2000 Maribor
*V primeru slabega vremena, bo dogajanje potekalo v Galeriji Hladilnica Pekarna. Program bo primerno prilagojen in bo potekal v strnjeni obliki popoldne. O spremembah boste obveščeni na naši spletni in FB strani.

Program:
10:00 // Afro Studio Black Diamond (afriške pričeske za dekleta in fante)
10:15 // Delavnice za otroke, pripovedovalski kotiček (delavnica afriških plesov, bobnarska delavnica, ustvarjalna delavnica, pripovedovanje afriških zgodb)
10:30 // Black Star Acrobats Street Show (Gana, Burkina Faso) – predstava
*Dopoldanski program se zaključi ob 13.00.

17.00// Afrofonija – plesno glasbeni spektakel avtorice Maše Kagao Knez (Slovenija, Burkina Faso)

Back Star Acrobats street show – akrobatsko glasbeni performans

Posebnost ganske akrobatske šole, virtuozno vrtenje pisanih aluminijastih »lavorjev«, ki so v Gani sicer v vsakdanji rabi za pomivanje posode ali pranje »žehte«, saj vodovod ni samoumevna stvar, vas bo prevzelo kot ponazoritev iskanja ravnovesja v našem vsakdanu, v katerem vsi žongliramo z več opravki naenkrat. Osredotočenost in večopravilnost na najvišji ravni.
Eric Adonbila (Gana) – akrobacije
Mamourou Sanou (Burkina Faso) – djembe
Issiaka Sanou (Burkina Faso) – dundun

Afrofonija – plesno glasbeni performans

Plesno glasbeni performans Afrofonija vas bo popeljal v osrčje zahodne Afrike preko ritmičnih in gibalnih pejsažev, ki jih bodo plesalke in bobnarja izrisali pred vašimi očmi. Glasba in ples sta v zahodnoafriški tradiciji tesno prepletena, dialog med glasbeniki in plesalci pa predstavlja vrhunec umetniškega izraza.
Maša Kagao Knez je avtorica performansa. Navdih je črpala iz bogate ritmične zakladnice zahodnoafriške glasbene dediščine, koreografijam pa dodala svoj lastni plesni jezik, ki ga razvija in je preplet sodobnega plesa in zahodnoafriških plesnih korakov.

Issiaka Sanou in Mamourou Sanou sta ustvarila glasbeno podobo performansa. Mojstra na bobnih prihajata iz Burkine Faso, države z izjemno glasbeno tradicijo. Issiaka in Mamourou jo z veseljem predstavljata širšemu občinstvu po Sloveniji.

Koreografija: Maša Kagao Knez
Ples: Tina Ažman, Vesna Bizjak, Tjaša Jerak, Maša Kagao Knez, Kristina Sicherl, Eva Žagar
Glasba: Issiaka Sanou – dundun, Mamourou Sanou – djembe, Blaž Korez – djembe

Podrobnosti

Datum:
10. novembra, 2020
Čas:
10:00 - 18:00