Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

[konS] Kibernetična intima // Poletni lutkovni pristan

23. avgusta, 2023 19:00 - 27. avgusta, 2023 16:00

MKC Maribor in konS na Poletnem lutkovnem pristanu

Del Poletnega lutkovnega pristana, ki poteka pod okriljem Lutkovnega gledališča Maribor, bo tudi MKC Maribor oziroma platforma konS. Gostovali bomo z instalacijo Kibernetična intima umetnikov Katrin Hochschuh in Adama Donovana. Instalacija bo na ogled od srede, 23. avgusta, do vključno nedelje, 27. avgusta.

Odprtje instalacije bo v sredo, 23. avgusta, ob 19. uri. Na ogled bo tudi v četrtek, 24. avgusta in petek, 25. avgusta, med 16. in 18. uro, v soboto 26. avgusta, med 9. in 11. uro ter v nedeljo, 27. avgusta, med 9. in 11. uro ter 16. in 18. uro.

Instalacija Kibernetična intima raziskuje komunikacijo med ljudmi in mehatronsko obliko življenja. Luči bitij v temi vzbudijo domišljijo obiskovalcev o njihovih namerah in notranjih svetovih Umetniško delo sproži razmišljanje o tem, kaj pričakujemo od robotov in umetne inteligence.

Roj mobilnih pol-avtonomnih robotov ustvarja čustveno nabito vzdušje s svojo lastno govorico telesa in vedenjem. Hkrati ta orkester bitij sestavi zvočni posnetek v realnem času, ki na nenavaden način vključi zaznavni motor poslušalca.

Ali želimo, da nas roj robotov obravnava z empatijo ali da nas obravnava kot tarčo optimizacije?

Instalacija ustvarja neznane in vznemirljive situacije za občinstvo, ki lahko komunicira z umetno inteligenco, utelešeno v robotu, in izkusi nenavadne fizične pojave usmerjenega zvoka.

Ob vstopu v njihov habitat in interakciji z roboti bo občinstvo del psihološkega eksperimenta v medvrstni komunikaciji, ki izkuša, kako začnejo pripisovati različna čustvena stanja in namere nehumanoidnim strojem.

Ob odzivu na bližino in različne oblike izražanja roboti spremenijo svoje vedenje, kar ustvari dialog, v katerem obe vrsti raziskujeta druga drugo. Že preprosti gibi proti človeku ali stran od njega dajejo prostor domišljiji o robotovi igrivosti, naklonjenosti ali prijaznosti.

O UMETNIKIH

Katrin Hochschuh je medijska umetnica z arhitekturnim ozadjem v digitalnem oblikovanju in robotski izdelavi. Njeno umetniško delo povezuje digitalno in fizično področje, raziskuje robotsko vedenje, algoritme in interaktivnost, pri čemer človeka, njegovo dojemanje in družbene implikacije tehnologije zmeraj postavlja v središče svojega dela.

Adam Donovan je hibridni medijski umetnik, ki deluje na področju znanosti, umetnosti in tehnologije. Njegovo umetniško delo vključuje nelinearno akustiko, robotsko skulpturo, okolje motorja za igre in sledenje kamer. Raziskuje nematerialne vidike fizike, da bi okrepil njihove učinke in ustvaril nove medije in izkušnje.


Projekt konS – Platforma za sodobno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
23. avgusta, 2023 19:00
Konec:
27. avgusta, 2023 16:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

MKC Maribor