Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

KNJIGA S SEDMIMI PEČATI

9. junija, 2019 19:00 - 21:00

Solisti:
Johannes Chum – Janez Evangelist, tenor
KS Robert Holl – glas Gospoda, bariton
Nicola Proksch – sopran
Barbara Hölzl – alt
Jan Petryka – tenor
Thomas Tatzl – bas
Orgle: Robert Kovács
Mednarodni koncertni zbor Franz Schmidt, Gradec-Maribor:
Graški koncertni zbor, Mariborski koncertni zbor
Zborovodja: Aleš Marčič
Simfonični orkester Društva prijateljev glasbe, Dunaj
Dirigent: Alois J. Hochstrasser

“Knjiga s sedmimi pečati” velja za eno najzahtevnejših del za zbor in instrumentaliste in je po mnenju mnogih glasbenikov največji oratorij 20. stoletja. Na krstni izvedbi leta 1938 v izvedbi Dunajskih simfonikov in zbora Društva prijateljev glasbe (Singverein der Gesellschaft der Musikfreunde in Wien) je zapel tudi slovenski tenorist Anton Dermota, ki je bil tedaj v prvih letih svoje bleščeče dunajske kariere.

Oratorij na svetopisemsko besedilo je komponiran v velikem loku. Sprva harmonična, diatonična glasba postaja ob odpiranju pečatov vse bolj kromatična in ekspresivna ter proti koncu spet harmonična. Orgelski soli se navezujejo na glasbo zbora in orkestra ter dopuščajo poslušalcu, da se prepusti lastnim mislim.

Franz Schmidt (1874 – 1939) je vodilni predstavnik poznoromantične avstrijske šole. Zlasti v njegovih poznih delih je kot protiutež dunajske šole (A. Schönberg, A. Berg) razvil individualni umetniški stil z ekspresionističnimi značilnostmi. Bil je violončelist dunajskega orkestra Dvorne opere v času vodstva Gustava Mahlerja. “Knjiga s sedmimi pečati” je zraven opere Notre Dame Schmidtovo najpomembnejše delo.

Ob 80. obletnici smrti Franza Schmidta bo Mariborski koncertni zbor v skupni produkciji z orkestrom dunajskega Društva prijateljev glasbe (Orchesterverein der Gesellschaft der Musikfreunde in Wien) in graškim Interpanonskim koncertnim združenjem (Interpannonische Concertverein Graz-Steiermark) v sklopu festivala Pfingstklang izvedel to veliko delo tudi v Sloveniji. Oratorij bo izveden z 80-članskim orkestrom, 90-članskim zborom, orglami in šestimi priznanimi solisti. Dirigent bo prof. Alois J. Hochstrasser, častni član dunajske kongregacije Franza Schmidta.

Koncert traja dve uri in ima en odmor.

Podrobnosti

Datum:
9. junija, 2019
Čas:
19:00 - 21:00