Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

KJE, KDAJ IN KAKO UMETNOST V JAVNEM PROSTORU I OKROGLA MIZA

8. aprila, 2019 11:00 - 13:00

Kje, kdaj in kako umetnost v javnem prostoru / okrogla miza
Vetrinjski dvor, Vetrinjska 30, Maribor
ponedeljek, 8. april 2019, 11.00
vodi: Aleksandra Saška Gruden, akademska kiparka

UGM soorganizira okroglo mizo, katere namen je prevetritev idej in zasnova vizije za umetnost v javnem prostoru. Gre za širok pojem, ki vsebuje vsaj postavitve spomenikov znanim osebnostim ali pomembnim dogodkom, skulpture kot je Forma Viva, začasne ali stalne umetniške instalacije in ne nazadnje zidne poslikave.
Mesto Maribor je skozi čas pridobivalo različne umetniške upodobitve, spomenike in skulpture in vsaka od njih je oblikovala javni prostor ter mu dodala svoj značaj. Nekatere so se usidrale v zavest, druge so izginile oziroma bile odstranjene ali pa so zaradi sprememb v prostoru izgubile svojo prvotno vlogo in umetniško vsebino. Vedno pa so in še sooblikujejo prostor, ki ga uporabljamo in se v njem gibljemo. Zato je pomembno temu področju posvetiti ustrezno pozornost in ga vključiti v trajnostno in sistematično ureditev urbanega prostora in utripa mesta.

V razpravi želimo odpreti naslednja vprašanja: kakšne spremembe je mesto na tem področju doživelo v zadnjih letih; katere lokacije v Mariboru so primerne za umetnost v javnem prostoru; kako mesto Maribor oblikuje strategije za umetnost v javnem prostoru in kakšne so – če so – trenutne strategije mesta na tem področju; kakšne so možnosti oblikovanja trajnostne politike za umetnost v javnem prostoru; kakšne so funkcije strokovne komisije in kako lahko učinkovito deluje; opredelitev njene vloge in nalog; kako udejanjimo ugotovljeno, da izboljšamo področje postavitve javnih kulturnih spomenikov in umetnosti v urbanem prostoru nasploh.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
Daniel Sajko, v.d. vodje Urada za kulturo in mladino, MOM
mag. Tomaž Kancler, arhitekt in mestni urbanist
Breda Kolar Sluga, direktorica UGM
dr. Vojko Pogačar, predsednik DLUM
Liljana Jarh in Zora Jurič, pobudnica ter sodelavka projekta “Zgodba o ljudeh in klopeh”
Vlasta Zorko, akad. kiparka
Maja Pegan, predsednica društva Hiša

Posebna gostja dr. Elisabeth Fiedler, vodja Inštituta za umetnost v urbanem prostoru v avstrijskem Gradcu bo predstavila projekte in delovanje njihovega Inštituta kot primer dobre prakse.

VABLJENI!

Podrobnosti

Datum:
8. aprila, 2019
Čas:
11:00 - 13:00