Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

GRMAČE

9. maja, 2021 20:00 - 21:00

Poetična drama, posvečena prvi uprizoritvi v slovenskem jeziku v SNG Maribor.
Koprodukcija s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor
Grmače, napisane v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja in prvič uprizorjene leta 1994, sklepajo tragiški dramski svet Daneta Zajca, ki s pomočjo radikalne avtokritike tematizira uničenje ali razpad družine (rodu) in s tem določene skupnosti v celoti. Nekateri so Grmače skušali predstaviti kot slovenskega Hamleta ali kot medgeneracijsko tragedijo konca arhaične skupnosti, ki dreza v nevralgične točke slovenske zgodovine in mapira njeno psihogeografijo samozavrtosti, užitka v samospodbijanju, nenehnega prelaganja krivde, samopomilovanja, demonizacije drugih, sramote glede nezmožnosti vzpostavitve pristnega stika, vključno z jalovostjo izdajstev in maščevanj, samoizgubljanja v onkrajnosti, predvsem pa nebogljenost tistih, ki se imajo za odreševalce, kot je ugotovil že Taras Kermauner. Prav on je poudaril tudi, da “Grmače niso narodna, ne nacionalna pesnitev. S stališča nacionalizma so kar se da dezangažirana, pesimistična, resignativna.” Politika je v Zajčevi dramatiki razkrinkana kot ničeva, kot gol pohlep po oblasti zaradi nezmožnosti preseganja temeljne človeške ponesrečenosti ali učinkovitega udejanjanja transcendence skozi ljubezen do drugega.
Tibor Hrs Pandur, dramaturg uprizoritve
(Celoten Pandurjev zapis je objavljen v datoteki pod fotogalerijo.)
ZASEDBA
Andraž – Vladimir Vlaškalić
Jur – Benjamin Krnetić
Matija – Nejc Cijan Garlatti
Kolomč – Žan Koprivnik
Sevšek – Matevž Biber
Potovka – Nataša Matjašec Rošker, Tamara Avguštin
Polona – Minca Lorenci
Gospa Smrt – Liza Marijina
Lah – Gorazd Žilavec
Orchestra of the Conservatory of Music and Ballet Maribor
Urban Erker – Clarinet
Matic Kavcl – Accordion
Nik Zendzianowsky – Trumpet
Domen Baša – Euphonium
Odrska priredba Tibor Hrs Pandur, Nina Rajić Kranjac, dramaturg Tibor Hrs Pandur, scenografka Urša Vidic, kostumografka Marina Sremac, skladatelj Branko Rožman, lektorica Mojca Marič, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel
Nakup spletne vstopnice: SNG Maribor – Moje karte

Podrobnosti

Datum:
9. maja, 2021
Čas:
20:00 - 21:00

Poetična drama, posvečena prvi uprizoritvi v slovenskem jeziku v SNG Maribor

Častitljiv jubilej, ki ga bo Drama SNG Maribor slavila ob otvoritveni premieri sezone 2019/2020, bo obeležil dan, ko je bila pred natanko stotimi leti v Slovenskem mestnem gledališču Maribor, v današnji Stari dvorani, uprizorjena prva slovenska tragedija, Jurčičev Tugomer. Ob uprizoritvi Grmač Daneta Zajca (v režiji Nine Rajić Kranjac) je dramaturg Tibor Hrs Pandur zapisal: “Grmače, napisane v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja in prvič uprizorjene leta 1994, sklepajo tragiški dramski svet Daneta Zajca, ki s pomočjo radikalne avtokritike tematizira uničenje ali razpad družine (rodu) in s tem določene skupnosti v celoti. Nekateri so Grmače skušali predstaviti kot slovenskega Hamleta ali kot medgeneracijsko tragedijo konca arhaične skupnosti, ki dreza v nevralgične točke slovenske zgodovine in mapira njeno psihogeografijo samozavrtosti, užitka v samospodbijanju, nenehnega prelaganja krivde, samopomilovanja, demonizacije drugih, sramote glede nezmožnosti vzpostavitve pristnega stika, vključno z jalovostjo izdajstev in maščevanj, samoizgubljanja v onkrajnosti, predvsem pa nebogljenost tistih, ki se imajo za odreševalce, kot je ugotovil že Taras Kermauner. Prav on je poudaril tudi, da “Grmače niso narodna, ne nacionalna pesnitev. S stališča nacionalizma so kar se da dezangažirana, pesimistična, resignativna.” Politika je v Zajčevi dramatiki razkrinkana kot ničeva, kot gol pohlep po oblasti zaradi nezmožnosti preseganja temeljne človeške ponesrečenosti ali učinkovitega udejanjanja transcendence skozi ljubezen do drugega.

Režija: Nina Rajić Kranjac

〰️ Zasedba

Andraž – Vladimir Vlaškalić
Jur – Benjamin Krnetić
Matija – Nejc Cijan Garlatti
Kolomč – Žan Koprivnik
Sevšek – Matevž Biber
Potovka – Nataša Matjašec Rošker
Polona – Minca Lorenci
Gospa Smrt – Liza Marijina
Lah – Gorazd Žilavec

Orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor
Urban Erker – klarinet
Domen Baša – harmonika
Matic Kavcl – trobenta
Nik Zendzianowski – evfonij

Odrska priredba Tibor Hrs Pandur, Nina Rajić Kranjac, dramaturg Tibor Hrs Pandur, scenografka Urša Vidic, kostumografka Marina Sremac, skladatelj Branko Rožman, lektorica Mojca Marič, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel.

〰️ Več o predstavi: https://www.sng-mb.si/predstave-drama/grmace/

〰️ Vstopnice: https://sngmb.mojekarte.si/si/vstopnice.html

Podrobnosti

Začetek:
27. septembra, 2019 20:00
Konec:
2. oktobra, 2019 22:00