Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Grafiti v Mariboru: Na obrobju urbanega

2. junija 10:30 - 18:00

Grafiti v Mariboru

Na obrobju urbanega

Nedelja, 2.6.2024 // 10.30-18.00 // Kulturni inkubator in krožišče ob Lackovi cesti

 

Zaradi gentrifikacije, regulacije javnih površin v urbanih območjih, boja proti vandalizmu in nerazumevanja pomena uličnih umetnosti s strani javnosti se ulična umetnost pogosto umika iz javnega prostora v bolj periferna območja in išče zapuščene avtobusne in železniške postaje, vlake, letališča, tovarne, skladišča, podvoze in podhode, nedokončane gradbene projekte ter druge objekte. Izziv projekta Na obrobju urbanega je najti te lokacije s pomočjo ustvarjalcev v Celju, Mariboru in Novi Gorici, jih ustrezno dokumentirati, preden tudi te izginjo zaradi rušenja ali prenove. Zato smo v KUD Kultivarnica razvili projekt Na obrobju urbanega v katerem bomo locirali te lokacije s pomočjo ustvarjalcev v Celju, Mariboru in Novi Gorici ter jih ustrezno dokumentirati, preden tudi te izginejo zaradi rušenja ali prenove.

Glavna metodologija projekta je urbano raziskovanje (urban exploring), torej raziskovanje običajno zapuščenih objektov ali ruševin, kjer v dialogu vznikata umetnost in narava. V Mariboru bomo organizirali srečanje z lokalnimi ustvarjalci v Kulturnem inkubatorju, nato pa se z njimi podali na raziskovanje okolice ter mapiranje lokacij. V drugem delu pa bo sledil mali graffiti jam na legalni grafitarski steni, ob krožišču na Lackovi cesti.

PROGRAM

11.00 @ Kulturni inkubator

PREDSTAVITEV KONCEPTA URBAN EXPLORING
Spoznajmo lokalnega ustvarjalca Mirka Jovića in gosta iz Nemčije, Oliverja Barteldsa iz Hamburga, ki vodi famOS festival.

13.00-15.00

URBANO RAZISKOVANJE MARIBORA

15.00-18.00 @ krožišče na Lackovi cesti

MALI GRAFFITI JAM NA LEGALNI GRAFITARSKI STENI

Dogodek bo povezoval Cvetan Nedelkovski.


Projekt finančno podpisa Ministrstvo za kulturo v okviru razpisa JPR-KPOK-24-25.
Projekt poteka v sodelovanju z Društvom za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov Nagib ter Mladinskim kulturnim centrom Maribor (MKC Maribor).


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
2. junija
Čas:
10:30 - 18:00
Kategoriji:
,