Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

GEORGES

25. oktobra, 2019 20:30 - 21:00

Likovno-performativna etuda z lutkami Georges je nastala ob srečanju Julike Mayer, lutkovne ustvarjalke iz Stuttgarta, in Mylène Benoit, koreografke in likovne umetnice iz Lilla. Igra se z biografijami in fikcijo ter v plesni in lutkovni umetnosti raziskuje nevidnost mrtvih v zahodni civilizaciji; ugotavlja, “kako nekateri živi zmorejo pozdraviti prisotnost mrtvih.” V predstavi odzvanja več glasov: glasovoma obeh igralk so se na dvorišču Liceja Saint Joseph v Avignonu pridružili drugi.

V dokumentarnih posnetkih slišimo intervjuje z grobarji in svojci. Umetnici zanimajo poklici, ki so zaradi stika s smrtjo marginalizirani. Ujeli sta pripovedi, gibanje, geste in navade, da bi oživili mrtva telesa. Sprašujeta se: Kaj če naju pri tem mrtvi podpirajo, celo tolažijo? Kaj če so z nama, prisotni s svojim esprijem in humorjem? K ponovni oživitvi v novem kontekstu sta povabili lutke iz predstav, ki niso več “žive”, lutkovnih umetnikov Gisele Vienna, Renauda Herbina, Ute Gebert, Arnauda Louski-Pana in Paula Duarta. Te lutke izstopajo iz svojih škatel, vreč, letalskih kovčkov kot v posvečenem ritualu.

Mylène Benoit in Julika Mayer oktobra 2019 v Lutkovnem gledališču Maribor razvijata medgeneracijski projekt pod okriljem Francoskega inštituta v Ljubljani ter Goethe-Instituta. V projektu sodelujeta Dom Danice Vogrinec in OŠ Toneta Čufarja Maribor.

*****
Sklop: spremljevalni program
Dogodek bo v Minoritski cerkvi in traja 30 minut.

Produkcija Contour Progressif (FR) v koprodukciji s SACD, Festival d’Avignon (FR)
Premiera 2018, Festival d’Avignon

Zasnova in izvedba Mylène Benoit in Julika Mayer

****
S podporo L’échangeur-CDCN Hauts-de-France (FR), Internationales figuren.theater.festival Erlangen (DE), Fitz! Zentrum für Figurentheater Stuttgart (DE)

Podrobnosti

Datum:
25. oktobra, 2019
Čas:
20:30 - 21:00