Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

FILMSKI TEDEN EVROPE V MARIBORU, BREZPLAČNI PROJEKCIJI

22. maja, 2019 20:00 - 23. maja, 2019 22:00

V Mariboru- GT22 si bomo letos v okviru FTE 2019 ogledali 2 filma:
🎬 22. maj 2018 I 20.00 I Demokracija
🎬 23. maj 2018 I 20.00 I Dobri državljan

🔥Vstop je prost, prevzem vstopnic ni potreben.🔥

🎬 Demokracija / Democracy – Im Rausch der Daten
David Bernet / Nemčija, Francija / 2015 / 100 min / angleščina, nemščina / 16+ (22. maj 2018 ob 20.000)
Dokumentarca Citizenfour in Dobri Američan sta nas opomnila, da množično zbiranje podatkov ogroža našo zasebnost in je v popolnem nasprotju s svobodo in demokracijo. S sistematičnim zbiranjem in obdelavo osebnih podatkov se dandanes ne ukvarjajo le velike korporacije, kakršni sta Google in Facebook, pač si na ta način skušajo povečati prodajo tudi majhna podjetja. Kadar na spletu v naglici iščemo nujno informacijo ali pa se odzovemo privlačni ponudbi, le redko pomislimo na posledice pritiska na gumb ‘Strinjam se’.
Režiser David Bernet je dve leti in pol spremljal nastajanje Splošne uredbe o varstvu podatkov, ki je med evropskimi politiki že od vsega začetka sprožala vroče razprave. Znajdemo se v samem središču dogajanja, ko se mladi zeleni poslanec Jan Philipp Albrecht in komisarka Viviane Reding podata v boj za novo zakonodajo, ki bi družbo v digitalnem svetu zavarovala pred nevarnostmi zbiranja osebnih podatkov in množičnega nadzora.
Kako evropske državljane zaščititi pred zlorabo njihovih osebnih podatkov v komercialne namene? Demokracija nas popelje v zakulisje evropskega zakonodajnega postopka: od prvega osnutka, preko rekordnih (skoraj štiri tisoč!) predlaganih sprememb, pa vse do novega zakona o varstvu podatkov. Poučna zgodba o oblasti in demokraciji v digitalnih časih, o parlamentarcih, déležnikih in lobistih (pa tudi o tem, kako so razkritja Edwarda Snowdna pospešila sprejetje novega evropskega zakona).

🎬 Dobri državljan / A Good American
Friedrich Moser / Avstrija / 2015 / 100 min / podnapisi, angleščina / 16+
Film Citizenfour nam je pokazal, kako je Edward Snowden razkril množični in nezakoniti nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. A naj se je zdela novica še tako srhljiva, so nas skušali prepričati, da sta vsesplošni nadzor in poseganje v zasebnost cena, ki jo moramo plačati za svojo varnost. Kriptolog in varnostni izvedenec Bill Binney odločno izpodbija to domnevo in trdi, da obstaja učinkovit sistem, ki lahko zagotovi varnost, ne da bi ogrožal naše državljanske svoboščine. Po besedah človeka, ki je bil več let eden vodilnih analitikov pri Agenciji za nacionalno varnost, bi lahko program ThinThread, ki ga je razvil s sodelavci, izsledil teroristične aktivnosti in tako preprečil napade.
Dobri državljan je dokumentarni triler o žvižgaškem predhodniku Edwarda Snowdena Billu Binneyju, ki je prepričan, da sta svoboda in demokracija nezdružljivi z množičnim nadzorom ter razgalja skorumpirane organizacije, ki trdijo drugače. (23. maj 2018 ob 20.00)

Več: www.europedirect.si/filmski-teden

Podrobnosti

Začetek:
22. maja, 2019 20:00
Konec:
23. maja, 2019 22:00