Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem: Mariborska premiera: Ennino

30. oktobra, 2022 19:00 - 5. novembra, 2022 00:00

|Ponavljajoči dogodek (pokaži vse)

One event on 11. novembra, 2022 at 19:00

30. 10. in 5. 11. 2022 ob 19.00, Lutkovno gledališče Maribor

Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem:
Mariborska premiera: Ennino

Vrhunski dokumentarec o mojstru filmske glasbe Enniu Morriconeju, ki ga je posnel režiser kultnega Cinema Paradisa Giuseppe Tornatore. Ganljiv, poučen, življenjski in poznavalski, s številnimi izjemnimi govorci iz sveta filma, ki so z mojstrom sodelovali in zadnjim intervjujem z mojstrom samim, ki je pred izidom filma preminil.

* ENNIO

dokumentarni / Giuseppe Tornatore / Italija, Belgija, Nizozemska, Japonska / 2021/ 156 min / angleščina, italijanščina s slovenskimi podnapisi

Ennio je polnovredni portret Ennia Morriconeja, najbolj priljubljenega in izpopolnjenega glasbenika 20. stoletja, ki ga je ljubilo mednarodno filmsko in glasbeno občinstvo. Bil je dvakratni dobitnik oskarja, prejemnik številnih drugih nagrad in priznanj, predvsem pa avtor več kot 500 nepozabnih filmskih soundtrackov. Dokumentarec njegovo zgodbo razgrne skozi dolg intervju Tornatoreja z mojstrom, arhivske posnetke, njegovo glasbo in pričevanja umetnikov ter režiserjev, kot so Bertolucci, Montaldo, Bellocchio, Argento, Taviani, Verdone, Barry Levinson, Roland Joffè, Oliver Stone, Quentin Tarantino, Hans Zimmer, Bruce Springsteen in drugi. Ennio je tudi raziskava, katere namen je razkriti, kako malo je dejansko znano o Morriconeju – na primer njegova strast do šaha, ki ima morda skrivnostne vezi z njegovo glasbo. A tudi realističen izvor nekaterih njegovih glasbenih intuicij, kot je krik kojota, ki ga nakazuje glasbenega tema Dobrega, slabega in grdega, ali ritmično ploskanja rok stavkajočih rimskih delavcev po pločevinkah, ki je navdihnilo čudovito temo Sosenga Pereira. Izuma, ki potrjujeta njegovo stalno ljubezen do absolutne glasbe in poslanstvo v vztrajnem eksperimentiranju.

Vstopnice si zagotovite na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor, na Vojašniškem trgu 2a. Blagajna je odprta od torka do petka med 10. in 13. uro, v četrtek tudi med 15. in 18. uro, v soboto med 9. in 11. uro ter uro pred vsako predstavo. Nakup vstopnic je možen tudi na SPLETU.

Vstopnina: 5 €

* Konzorcij Film in Maribor sestavljamo  Pekarna Magdalenske mreže,    Društvo za razvoj filmske kulture – DRFK,    Film Factory Maribor,    Zavod MARS Maribor,    Društvo Mitra   “Filmske nedelje v Lutkovnem” pripravljamo v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor in sofinanciranjem Mestne občine Maribor.


Povezava do originalnega članka