Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

FILMOPEKA: JODOROWSKYJEV DUNE

10. maja, 2019 19:00 - 21:00

Majska filmopeka bo namenjena dokumentarcu o filmu, ki nikoli ni bil posnet. V petek, 10. 5. 2019 ob 19.00 si bomo v prostorih INFOPEKE ogledale_i dokumentarec režiserja Franka Pavicha z naslovom Jodorowskyjev Dune. Po koncu filma bo sledilo predavanje filmskega kritika in prevajalca Igorja Harba, ki bo predstavil svoj prevod knjige Dune (Peščeni planet), avtorja Franka Herberta. Ogled filma in predavanje je brezplačno. Vljudno vabljene_i!

Jodorowskyjev Dune (Jodorowskyjev Peščeni planet, Frank Pavich, 2013, 90 min)

Jodorowsky’s Dune je zgodba o filmu Peščeni planet, ki bi ga morali posneti v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. To je bil čas, ko je v Čilu vladala vojaška hunta pod vodstvom Augusta Pinocheta. Represivna vladavina in poskusni neoliberalni laboratoriji so vsakdanjost naredili tako kruto, da so si umetniki morali izmisliti nov planet, da so lahko brez uživanja drog pobegnili pred svetom, v katerem so živeli. Čilski scenarist Alejandro Jodorowsky je k sodelovanju povabil pravi “dream team,” saj bi v filmu negativce igrali Orson Welles, Mick Jager in Salvador Dalí. Za glasbeno kuliso pa bi poskrbela legendarna skupina Pink Floyd. Kljub temu da so pri filmskih studijih projekt zavrnili v celoti, so deli scenarija vseeno končali v nekaterih drugih filmih, kot so npr. Vojna zvezd, Osmi potnik in Prometej (Le kako so dogovorili glede avtorskih pravic in podobnih zadev? op. a.)

V tem letu smo končno dočakale_i slovenski prevod enega ključnih knjižnih del znanstvene fantastike Peščeni planet (Dune) ameriškega pisatelja Franka Herberta. Peščeni planet je mojstrko prevedel Igor Harb.

Igor Harb je eden izmed najbolj eminentnih slovenskih filmskih kritikov in prevajalec. Njegove kritike lahko beremo reviji Ekran, v prilogi Dela in Slovenskih novic Vikend. Na YouTubu je tudi soavtor kanala Gledal_A bom. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz Batmana oziroma natančneje iz razmerja med komedijo in dramo v Batmanu skozi zgodovino razvoja tega junaka.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Podrobnosti

Datum:
10. maja, 2019
Čas:
19:00 - 21:00