Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

DOBRO SEM: PROGRAM ZA KREPITEV DUŠEVNEGA ZDRAVJA RANLJIVIH SKUPIN

5. avgusta, 2021 16:30 - 17:30

MKC Maribor bo v sodelovanju z ZPM Ljubljana Moste-Polje izvedel sklop delavnic v manjši skupini, ki bo nudila varno in podporno okolje za soočanje z različnimi izzivi. Program bo trajal 12 tednov, srečanja bodo potekala 1x tedensko v prostorih MKC Maribor. Prvo srečanje bo v četrtek, 5. 8. 2021, z začetkom ob 16.30.
Program Dobro sem je namenjen mladim, starim med 18 in 30 let, ki potrebujejo podporo in pomoč pri soočanju in reševanju trenutne situacije oziroma si želijo poskrbeti za svoje dobro počutje in s tem bolj kvalitetno življenje. Predvsem vabljeni mladi, ki se soočate z brezposelnostjo ali socialno in finančno negotovostjo. Vse aktivnosti v programu so za udeležence brezplačne.
Prijave zbirajo preko prijavnice do četrtka, 22. 7. 2021.
PRIJAVI SE
Za vsa morebitna vprašanja lahko kontaktirate izvajalko Urško Novak na elektronskem naslovu: urska.no@gmail.com ali preko telefonske številke 051 243 049.

——-

O PROGRAMU DOBRO SEM
Program Dobro sem so pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje zasnovali leta 2015. Namenjen je ozaveščanju in izobraževanju posameznikov iz ranljivih skupin, s ciljem, da lažje vplivajo na svoje duševno zdravje in dobro počutje, ga krepijo in varujejo.
Program prispeva k zmanjševanju neenakosti s tem, da je dostopen najbolj ranljivim ciljnim skupinam in da jim omogoči programe usposabljanja za (samo)pomoč pri varovanju duševnega zdravja. Program zagotavlja preventivo in nudi prve korake spoprijemanja z duševnimi stiskami. Hkrati pa skupine, ki v programu nastanejo, ostanejo trajne, samostojne in neodvisne, ki poznajo osnovna orodja za spoprijemanje z duševnimi stiskami.
KOMU JE NAMENJEN PROGRAM DOBRO SEM
Program Dobro sem je namenjen mladim, starim med 18 in 30 let, ki potrebujejo podporo in pomoč pri soočanju in reševanju trenutne situacije oziroma si želijo poskrbeti za svoje dobro počutje in s tem bolj kvalitetno življenje. Predvsem vabljeni mladi, ki se soočate z brezposelnostjo ali socialno in finančno negotovostjo.
Z vključitvijo v srečanja lahko posamezniki pridobite zmožnost izbire najbolj primernih strategij in veščin za reševanje problemov, konfliktov ali prilagajanja na spremembe. Skozi sodelovanje s skupino se naučite prožnosti v vedenju, mislih in čustvih. Pridobite pa tudi znanje za varovanje lastnega duševnega zdravja.

IZVEDBA SREČANJ NA MKC MARIBOR
Program traja 12 tednov. Skupina se bo srečevala 1x tedensko v prostorih MKC Maribor, posamezno srečanje pa bo trajalo predvidoma 2 uri.
Začetek delavnic je predviden v mesecu avgustu. Vsak udeleženec bo na prvem srečanju prejel gradivo (delovni zvezek), ki ga bo uporabljal na vseh nadaljnjih srečanjih.

VSEBINE SREČANJ:
Spoznavanje in samopodoba
Stanje ega
Temeljna prepričanja, vzorci in razmišljanja
Izražanje čustev
Komunikacija in asertivnost
Konflikti in njihovo reševanje
Reševanje problemov in ustvarjalnost
Odnosi
Stres, izgorelost
Sproščanje in čuječnost
Postavljanje ciljev, motivacija
Zaključek, ovrednotenje, lasten načrt delovanja
Srečanja bo vodila Urška Novak, prostovoljka in trenerka v programu Dobro sem ter sodelavka MKC Maribor.
O IZVAJALKI
Urška je po študiju turizma svojo študijsko pot nadaljevala na področju prehranskega svetovanja – dietetike na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Od leta 2014 je aktivna na področju mladinskega dela in promocije zdravja ter zdravega življenjskega sloga. Z MKC Maribor sodeluje kot prostovoljka in sodelavka na projektih od leta 2018. Svoje znanje nenehno nadgrajuje z raznimi oblikami neformalnega izobraževanja. Opravila je usposabljanje za promotorje zdravja pod okriljem mreže Za zdravje mladih ter nato v letu 2019 zasnovala in s skupino mladih izvedla program Stresi stres, s čuječnostjo do lažjega spoprijemanja s stresom, kamor je bilo vključenih več kot 150 udeležencev. S programom delujejo na področju krepitve duševnega zdravja mladih, s poudarkom na krepitvi zavedanja in učenju strategij za lažje spoprijemanje s stresom.
Od leta 2020 se intenzivneje izobražuje še na področju krepitve duševnega zdravja in čuječnosti. Opravila je uvodni in nadaljevalni program čuječnosti po principu MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) ter izobraževanje za učitelje čuječnosti po principu MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy), ki jih je organiziralo Društvo za razvijanje čuječnosti. Je tudi prostovoljka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, v njihovi organizaciji se je udeležila usposabljanja za trenerje za izvedbo preventivnih delavnic za krepitev duševnega zdravja.

* Projekt Dobro sem je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje.

Podrobnosti

Datum:
5. avgusta, 2021
Čas:
16:30 - 17:30