Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Dnevi knjige v Mariboru – Petek (4. dan)

24. maja 10:00 - 18:00

10.00–13.00 in 15.00–18.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Na preži smo za dobro knjigo (po ugodni ceni)! Na knjižnem sejmu na Grajskem trgu sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Beletrina, Forum slovanskih kultur, Književno društvo Hiša poezije, Vigevageknjige, Klub kulturnih ustvarjalcev KU KU, Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, Alma Mater Europaea – ECM, Založba Alma Mater Press, Založba AMEU – ISH, Pokrajinski muzej Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Založba ZRC, Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana, Kulturna agencija Petőfi – Petőfi Cultural Agency, Francoski inštitut v Sloveniji, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, BitCoin knjižnica, Vlado Began – samozaložnik, Dve luni, zavod za poetizacijo sveta.

Vabi tudi Bukvarna Ciproš (KC Pekarna) na desnem bregu Drave.

Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


GRAJSKI TRG

ULIČNA RAZSTAVA ILUSTRACIJ: ANA MARAŽ, EVA MLINAR IN TINA VOLARIČ

Produkcija: Mariborska knjižnica v partnerstvu z MKC Maribor in festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru.


GRAJSKI TRG

ULIČNA RAZSTAVA OBLEČENIH PESNIŠKIH ZBIRK FESTIVALA PRANGER: SREDNJA LESARSKA IN GOZDARSKA ŠOLA MARIBOR

Produkcija: MKC Maribor in Festival Pranger. Izvedba v sodelovanju s Srednjo lesarsko in gozdarsko šolo Maribor.

Foto: arhiv Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor


10.00 in 10.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZEBRA V OGLEDALU

Zebra si v jezeru ogleduje svojo podobo. Sprva je s tem, kar vidi, zadovoljna, ko pa se spomni na nekaj pripomb drugih živali, ki so letele na njen videz, se ji prej lepi deli telesa nenadoma zazdijo grdi in neumni. Tako se zgodba bere v eno smer, a – pozor! Knjiga se lahko bere tudi v obratni smeri, ki nam ponudi diametralno nasprotno zgodbo, doživetje in sporočilo! Slikanica Zebra v ogledalu mladinske pisateljice Tine Arnuš Pupis, ki je s svojo zadnjo knjigo za otroke Nad gozdom se nekaj svetlika nominirana za desetnico, prevprašuje posameznikovo samopodobo, z izvirnim konceptom ponuja odlično izhodišče za pogovore z otroki, ilustracije Marte Bartolj pa postrežejo s celo paleto čustev, s katerimi se naša zebra sreča med ogledovanjem v vodnem ogledalu.

Knjižni prvenec Tine Arnuš Pupis (1982) Za devetimi drevesi je bil po izboru Mednarodne mladinske knjižnice v Münchnu uvrščen v zbirko 200 najboljših otroških in mladinskih knjig z vsega sveta, naslovljeno White Ravens (Bele vrane).

Organizira: MKC Maribor.


10.00 in 11.00, OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA MARIBOR

MED RISANIMI JUNAKI PETRA ŠKERLA

Ob zaključku bralne značke bodo na OŠ Prežihovega Voranca gostili ilustratorja Petra Škerla, ki je likovno opremil že več kot sto knjižnih izdaj. Sprva je ilustriral le za otroke, zadnje čase pa se posveča tudi ilustracijam za odrasle. Z ilustracijami je opremil številne znane slikanice, za knjigo

O kravi, ki je lajala v luno Ide Mlakar je leta 2016 prejel nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, prav tako sta s pisateljico Jano Bauer za knjigo Kako objeti ježa leta 2022 prejela nagrado za najlepšo slikanico. Grafični oblikovalec in ilustrator bo občinstvu zaupal, kako poteka ilustriranje (najlepših) knjig za otroke, kakšna je razlika v ustvarjanju za otroke in odrasle ter zakaj je ilustracija tako pomembna za najmlajše, ki komaj vstopajo v svet literature in likovne umetnosti.

Organizacija in izvedba: OŠ Prežihovega Voranca Maribor.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

Šolski bend s Srednje šole Slovenska Bistrica se bo predstavil s pesmimi in kratkimi zgodbami ob glasbeni spremljavi. Nastopajo: Zarja Robar, Nuša Hojnik, Urban Polenčič, Andraž Tkavc, Patrik Rupnik, Nik Obrul in Maja Jurič. Mentorica: Eva Kundih. Dijakinje Prve gimnazije Maribor se bodo predstavile s poezijo ob melodijah kitare in flavte. Nastopajo: Julija Bevc, Zala in Eva Rak ter Hana Kamplet Lešnik. Mentorica: Nina Koper.

Z besedili iz šolskega zbornika Pesnik pada z rokami, iztegnjenimi proti soncu se ob glasbeni spremljavi predstavljajo dijaki II. gimnazije Maribor: Doroteja Drevenšek, Lana Fajfer, Lara Kapun, Iza Korpar, Ela Skale, Hana Šalamun, Ela Velikonja, Jona Novak, Miha Ferlinc, Lia Horvat Zupančič, Nuša Ornik, Ana Kuprivec, Žiga Virtič, Zarja Puh, Jaš Heler in Neža Grajfoner. Mentorica: Nina Medved.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Srednjo šolo Slovenska Bistrica, Prvo gimnazijo Maribor in II. gimnazijo Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

DVAIDVAJSETI MARATON RAP IN HIP HOP POEZIJE – RAP KOT NAČIN ŽIVLJENJA BESEDE

Na tradicionalnem vsakoletnem maratonu hip hop in rap poezije festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru na

Grajskem trgu se je v dobrih dveh desetletjih zvrstilo preko dvesto nastopajočih mladih glasbenikov in glasbenic. Za mnoge je bil to celo prvi javni nastop, nekateri med njimi pa so se s časom razvili v prepoznavne in priljubljene izvajalce tega žanra. Povezuje Mišel Ristov – Amo.

Produkcija: MKC Maribor.


15.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

OD BARANTANJA DO BITCOINA: PREDSTAVITEV KNJIGE

V knjigi Od barantanja do bitcoina Klemen Končan Verstovšek predstavlja, zakaj se je denar razvil, kako je omogočil razcvet človeške civilizacije in katere oblike denarja smo uporabljali pred »čudežnim« nastankom bitcoina, ki predstavlja povsem logični korak v evoluciji denarja. Primerjal bo delovanje bitcoina s kriptovalutami, ki so mu navidez podobne, dejansko pa predstavljajo avtoimuni odziv obstoječega finančnega sistema in odvračajo pozornost od ene najbolj revolucionarnih iznajdb v zgodovini človeštva.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z BitCoin knjižnico.


15.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

MOJA ZRNKA: PESNIŠKO-GLASBENA UPODOBITEV

Pesnica, kritičarka in kuratorka literarnih ciklov, mdr. sinergijskega cikla AD HOC, ki združuje poezijo, glasbo in likovno umetnost, Petra Koršič, si je za cilj upodobitve njenih izbranih pesniških zrn resnice in lepote iz Moje zrnke / ŠTIRJE KVARTI zastavila doseči svežo, sijočo, pomladno, vitalistično atmosfero. Njena interpretacija, združena z glasbo Nine Pečar, s katero se že sedem let uspešno dopolnjujeta, prinaša pravo umetniško doživetje.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s ciklom AD HOC.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SPREGANJE GLAGOLA PRIHAJATI: PREDSTAVITEV ANTOLOGIJE

Ob izidu antologije erotične kratke proze Spreganje glagola prihajati se bodo predstavili objavljeni avtorji, urednika, Hana Bujanović Kokot in Gašper Stražišar, pa se bosta pogovarjala o pomenu žanra kratke proze ter erotike v literaturi in družbi. Berejo: Bojana Dragoš, Karmen Petric, Polona Natlačen in Nadja Svetlin Kastelic.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Layerjevo hišo.


16.00, MARIBORSKO DRUŠTVO ZA CEREBRALNO PARALIZO SONČEK

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Bralna akcija Humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor. Glasno branje popularnega romana #3špehbombe avtorice Clementine Beauvais (Mladinska knjiga, 2020). Poslušalci, člani Sončkovega bralnega kluba, bodo v prebranem besedilu iskali spoznanja o sebi, o družbi in o svetu. Bralno srečanje vodita Vasiljka Prosnik in Marija Podhostnik, članici IWK Maribor.

Organizira: Humanitarno združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.


16.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

HECNE PESMICE

Otroci vrtca Šentilj iz skupine Korenjaki so z vzgojiteljico Bernardo Brec uživali v prebiranju Hecnih pesmic avtorice Alenke Bervar. Pesmice iz knjige bodo predstavili na lepem nastopu v družbi avtorice, velikih plišastih lutk in mladega glasbenika Žana Kotolenka.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z vrtcem Šentilj – podružnico osnovne šole Rudolfa Maistra.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

LITERATURA IN TRAVMA: OMIZJE

Sodobne raziskave na različnih področjih vse bolj globoko vstopajo v razumevanje travme in njenih posledic. Zakaj je razumevanje travme postalo tako pomembno in aktualno, kako se tema travme odraža v literaturi, na kakšen način je mogoče razumeti zdravljenje travme kot proces, ki ne celi zgolj posameznika, temveč tudi svet, kako avtorice doživljajo lastno celjenje in kakšna je njihova pisava, s katero presegajo boleče izkušnje. Pogovarjajo se pesnice Alja Adam, Andreja Vidmar in Leonora Flis.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s pesnicami.


17.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

BREZMEJNOST: POEZIJA PO MAISTROVEM NAVDIHU

Na svetovni dan poezije v Maistrovem letu so udeleženci delavnice pod mentorstvom pesnice Nike Škof spoznali poezijo borca za severno mejo, razmislili o pomenu meja in brezmejnosti, se vprašali, kje in kakšne meje poznajo, kdaj jih prestopajo in kakšno vlogo igrajo v njihovih življenjih. Nastale so pesmi, ki tematizirajo (brez)mejnost. Berejo: Dana Štrucelj, Eva Perko in Manja Šturm Dolinšek.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z JSKD – OI Gornja Radgona.


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

SREČANJE S SOSEDI, SKUPINSKI LITERARNI VEČER S PREDSTAVITVIJO ZBORNIKA

S skupino avtorjev iz Hrvaškega Zagorja, ki jo je vodil pesnik, prevajalec, zdaj tudi esperantist Božidar Brezinščak Bagola, in ki se je leta 2003 organizirala v Hrvaško-zagorsko književno društvo, sodeluje Literarna hiša Maribor že od začetka devetdesetih let in to je zagotovo vzoren primer dobrososedskega sožitja. Lani je društvo postalo izpostava Društva hrvaških književnikov. Predstavilo se bo s svojim tradicionalnim zbornikom, ki je tik pred izidom.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor in ZKD Maribor.


18.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

24. PESNIŠKI TURNIR – FINALNO TEKMOVANJE ZA NAJBOLJŠO NEOBJAVLJENO IZVIRNO PESEM IN NAZIV »VITEZ(INJA) PESNIŠKEGA TURNIRJA 2024«

Po dveh polfinalnih turnirjih, ki sta potekala konec aprila v Medobčinski splošni knjižnici v Žalcu in v začetku maja v Knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici, se je v finale Pesniškega turnirja uvrstilo dvanajst pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez ali vitezinja poezije. Pesniški gost bo lanskoletni vitez poezije Andrej Medved, prireditev bosta povezovala Nino Flisar, koordinator projekta, in Alenka Jovanovski, vitezinja poezije. Letošnji Pesniški turnir bo posvečen dolgoletni podpornici prireditve in ambasadorki branja Manci Košir. Občinstvo bo nagovorila idejna pobudnica projekta Zora A. Jurič. Strokovna žirija, v sestavi Irena Novak Popov, Jure Jakob in Franci Novak, bo izbrala viteza ali vitezinjo poezije, ki bo v trajno last prejel/-a ročno kovano vrtnico umetnostnega kovača Mihe Krištofa, denarno nagrado 1000 evrov in knjižno darilo. Svojega zmagovalca ali zmagovalko bo z glasovanjem izbralo tudi na prireditvi prisotno občinstvo. Izdan bo tudi zbornik finalnih pesmi, ki ga bodo prejeli vsi obiskovalci.

V primeru dežja bo dogodek potekal v večnamenski dvorani Vetrinjskega dvora.

Produkcija: Klub kulturnih ustvarjalcev KU KU in Kreacija s.p. Izvedba: Klub kulturnih ustvarjalcev KU KU in Kreacija s.p. v sodelovanju z Narodnim domom Maribor, KUD Codo in festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
24. maja
Čas:
10:00 - 18:00
Kategorije:
, , ,

Prizorišče

Maribor