Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Dnevi knjige: Oddaja Omizje – Družina v sodobni slovenski literaturi

24. aprila 20:00 - 21:00

Predfestivalsko dogajanje 27. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

OMIZJE: OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE – DRUŽINA V SODOBNI SLOVENSKI LITERATURI

Pogovorna oddaja Televizije Maribor z gosti Tomom Podstenškom, Mileno Pivec in Tonjo Jelen

Sreda, 24. april 2023, ob 20.00, spored Tevelizije Mariborm, oddaja Omizje, vodi dr. Zoran Medved

V organizaciji RTVSLO – RC Maribor in MKC Maribor bo v sredo, 24. aprila, ob 20. uri na Televiziji Maribor na sporedu oddaja Omizje, ki jo vodi dr. Zoran Medved. Tema oddaje bo družina v sodobni slovenski literaturi, kot gosti pa bodo sodelovali Tomo Podstenšek, Milena Pivec in Tonja Jelen.

Oddaja postavlja v ospredje položaj družine v sodobni slovenski literaturi. Ta se pojavlja v različnih žanrih, v različnih zgodovinskih kontekstih, zgodba družine pa največkrat presega njen okvir in jo umešča v širše družbeno dogajanje nekega časa. V zadnjih letih, tako v prozi kot v poeziji, opažamo, da avtorice in avtorji vse pogosteje spregovorijo tudi o nekoč  zamolčanih temah, kakršne so družinsko nasilje, bolezen, nezmožnost rojevati otroke in drugih, praviloma osebnih izkušnjah. Pomembno je, ali so vse teme o družini v literaturi predstavljene verodostojno, saj ima vsak žanr v književnosti ali publicistiki svoje zakonitosti in pravila. Kdo jih krši, kdo zlorablja, in, spet, kako prepoznati dobro literaturo v njeni polni izraznosti?

o SOGOVORNIKIH V ODDAJI

Tonja Jelen je pesnica, literarna kritičarka in moderatorka. Je avtorica pesniških zbirk Pobalinka (Litera, 2016), Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center Maribor, 2020) in Od točke nič (Litera, 2023). Piše tudi eseje, strokovne članke s področja literature, spremne besede k leposlovnim delom in literarne kritike za različne medije. Avtorica ima od leta 2019 status samozaposlene v kulturi.

Tomo Podstenšek piše predvsem prozo, s svojimi deli je bil trikrat med nominiranci za najboljši slovenski roman leta (nagrada kresnik), enkrat pa tudi v ožjem izboru za nagrado novo mesto, namenjeno najboljši knjigi kratkih zgodb. Redno objavlja v domačih in tujih literarnih revijah, več njegovih besedil je bilo nagrajenih na različnih natečajih in predvajanih na nacionalnem radiu. Je avtor sedmih romanov ter treh zbirk kratkih zgodb. Nekaj njegovih knjig je prevedenih tudi v hrvaški, srbski in poljski jezik.

Milena Pivec je založnica in urednica, dolgoletna direktorica Založbe Pivec, ki jo zdaj vodi njena hči Zala Stanonik. Milena Pivec je po večletnem delu v mariborski Založbi Obzorja sprejela odločitev, da bo ustanovila lastno založbo, ki je kmalu prerasla v energično založniško hišo, zdaj z že več kot dvajsetletno tradicijo ter z bogatim in raznolikim založniškim programom – od domačega do tujega leposlovja (proze, poezije in esejistike), žanrske literature, strokovnih monografij ter tudi knjig za otroke, učbenikov in različnih priročnikov.

Dr. Zoran Medved je urednik, novinar, komentator. Na RTV Slovenija je zaposlen od leta 1987, s svojim poglobljenim novinarskim delom daje tudi pomemben prispevek na kulturno-umetniškem področju v regiji in širše, saj v oddajah, ki jih snuje in vodi, osvetljuje številne sive lise kulturne politike, odpira pomembno razpravo o nevralgičnih točkah umetnosti ali umetniških žanrov ter omogoča vidnost, javni nastop, glas in prostor številnim ustvarjalkam in ustvarjalcem.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
24. aprila
Čas:
20:00 - 21:00
Kategorija:

Prizorišče

Televizija Maribor