Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Denis & Denis

10. februarja 21:00 - 23:00

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je sočasno z novim valom (in po punku) nastajala elektronska glasba, ki je v elektropopu na svetovni ravni slavila zasedbe, kot sta Depeche Mode in Eurythmics, pri nas pa Videosex in reški duet Denis & Denis. Sestavljala sta ga elektronik Davor Tolja in pevka Marina Perazić.

Zasedba Denis & Denis je začela delovati leta 1982, ko sta združila moči študent ladjedelništva in glasbeni vodja zasedbe Davor Tolja ter študentka gradbeništva in pevka Marina Perazić. Njun elektropop, melodičen in plesen, je hitro osvojil jugoslovansko mladino z uspešnicami, med katerimi so bile tudi Program tvog kompjutera, Ja sam lažljiva, Soba 23 in Voli me još ovu noć.

Začela sta kot elektropop skupina, vendar z nekoliko drugačnim bolj novovalovskim odnosom in energijo do popa, k čemur je verjetno pripomoglo tudi širše glasbeno okolje Reke, ki je bila v času punka in novega vala eno pomembnih jugoslovanskih glasbenih središč. Skupaj s skupino Videosex sta na novo definirala pop glasbo v naši nekdanji skupni državi.

Marina Perazić je takrat tudi preko noči postala seks idol cele generacije. Pogosto so o njej pisali mediji skorajda o vsem, razen o glasbi. »Temu, da sem seks simbol, sem se samo čudila. Vse kar sem želela, je bilo petje. Ko sem končala študij gradbeništva preprosto nisem želela biti gradbena inženirka.«

Ko je Davor Tolja končal študij ladjedelništva, ni imel nobene glasbene skupine, in si je kupil različne naprave za delanje elektronske glasbe, s katerimi se je igral doma. Ker res ne zna peti, mu je Parazićeva predlagala, da bo sama odpela te melodije, za katere so besedila prispevali različni avtorji. Tako so nastali prvi demo posnetki v dnevni sobi v četrtem nadstropju stanovanjske bloka v Reki, z dvema magnetofonoma in mono mikserjem, ki so napovedovali tisto, kar je sledilo. Ker so ju prijatelji pogosto vpraševali, ali bi se dalo to kje slišati, sta nedavno izdala v digitalni obliki Demo Tapes z enajstimi posnetki, kjer je za vso glasbo poskrbel Tolja, za vokale Perazićeva, spremljevalne vokale v dveh pesmi pa sta prispevala Edi Kraljić, ki je kasneje bil tudi v zasedbi Denis & Denis, in Zoran Prodanović Prlja iz skupine Let 3. To so tudi posnetki na osnovi katerih sta Denis & Denis podpisala pogodbo za izdajo prvenca.

(Povzeto iz članka Zdenka Matoza za Delo, izvirni članek https://old.delo.si/kultura/glasba/denis-denis-se-poznate-program-tvog-kompjutera.html)


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
10. februarja
Čas:
21:00 - 23:00
Kategoriji:
,