Loading Dogodki

« Vsi dogodki

Delavnica: Poslušanje in ustvarjanje ob glasbi

20. julija 10:00 - 12:00

DELAVNICA V KULTURNEM INKUBATORJU

POSLUŠANJE IN USTVARJANJE OB GLASBI

Sobota, 20. julij 2024 // 10:00-12:00 // Kulturni inkubator

V soboto, 20. julija 2024, bo ob 10. uri v organizaciji MKC Maribor v Kulturnem inkubatorju potekala delavnica Poslušanje in ustvarjanje ob glasbi, ki jo bosta vodili Melani Kumin in Anja Brglez. Delavnica, ki bo v ospredje postavila skladbo Živalski karneval skladatelja Camillea Saint-Saënsa, bo prilagojena za dve starostni skupini: udeležence od 7 do 11 let (1. skupina) in udeležence od 12 do 16 let (2. skupina). Primerna je za vse, ne glede na njihovo likovno in/ali glasbeno predznanje.

Živalski karneval, skladatelja Camillea Saint-Saënsa je eno najbolj prepoznavnih in največkrat izvajanih del na svetu, ki predvsem v filmih pomaga ustvarjati posebno vzdušje. Delo je sestavljeno iz 17 posameznih krajših skladb, kjer vsaka uglasbi drugo žival (npr. pesmi Lev, Labod, Akvarij) in njene edinstvene lastnosti. Skupaj pa predstavljajo živalski karneval. Poslušanje tega vrhunskega glasbenega dela bo rdeča nit delavnice skozi katero bomo urili naša ušesa pri prepoznavanju glasbenih elementov, raziskovali vzdušja in čustva, ki nam jih pričara glasba ter vse našteto izražali skozi risbe ali slike. Delavnica skozi združevanje glasbe in umetnosti ponuja edinstveno priložnost za vodeno, a neobremenjeno ustvarjanje ne glede na sposobnosti vsakega posameznika. Namen delavnice je mladim približati glasbo, spodbujati ustvarjalnost, domišljijo in kritično mišljenje ter razvijati glasbeno-umetniške sposobnosti.

PROGRAM DELAVNICE

  • Uvodna spoznavna igra (t.i. ice-breaker)

    Otroci se bodo skozi zabavno in interaktivno igro spoznali med seboj ter z mentorji. To bo ustvarilo prijetno vzdušje in pripravilo otroke na nadaljnje aktivnosti.

  • Spoznavanje osnovnih elementov glasbe (ton, visoki, nizki toni, glasno tiho, hitro, počasi) ob poslušanju glasbenega dela in pogovor o značilnosti slišane glasbe, vzdušju in čustvih, ki jih vzbuja.
  • Poslušanje osmih skladb iz dela Živalskega karnevala skladatelja Camilla Saint Saena in pogovor o slišanem

    Otroci bodo analitično-doživljajsko poslušali 8 skladb iz Živalskega karnevala in ob tem spoznavali različne živalske like, ki jih glasba upodablja. Skladbe bodo ob pogovoru in razlagi otrokom pomagale bolje razumeti, kako glasba lahko pripoveduje zgodbe s svojimi elementi (npr. počasna glasba za skladbo Želv, ker se želve premikajo počasi) in izraža različne občutke.

  • Slikanje/risanje ob glasbi – vsaka skladba (žival) predstavlja svoj delček celote.
  • Predstavitev slik/risb in pogovor.

PRIJAVE

Delavnica je brezplačna, so pa potrebne predhodne prijave, ki jih zbiramo do 18. julija, oziroma do zapolnitve prosih mest na elektronskem naslovu lina.valant.sicanovic@mkc.si. Delavnico bomo izvedli ob minimalni udeležbi petih udeležencev, prijava je potrjena, ko prejmete povratno sporočilo na elektronski naslov.

Camille Saint-Saëns: Živalski karneval


Delavnico organizira MKC Maribor. Programe v Kulturnem inkubatorju financira Mestna občina Maribor.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
20. julija
Čas:
10:00 - 12:00
Kategorija: