Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

DANIEL MÜLLER-SCHOTT, SIMON TRPČESKI

7. maja, 2019 19:30 - 22:00

S tako zahtevnim sporedom, kot ga napovedujemo za zaključni koncert Komornega cikla v sezoni 2019/2020, se bosta zmogla uspešno spopasti zgolj glasbenika, dobro vajena herojskih koncertnih podvigov. Daniel Müller-Schott in Simon Trpčeski sta na vrhuncu svojih moči, s svojimi širokopotezno zasnovanimi nastopi pa mahoma osvojita poslušalstvo. Pred nobenim izzivom se ne umakneta, nobene sloveče koncertne dvorane ni, katere odra in občinstva ne bi že dobro poznala. In vse to na pragu srednjih let, ko medijsko zanimanje za vzpenjajoči se mladi talent navadno že pojenja, hkrati pa je čas, ko glasbenik obvelja za legendo, še predaleč.

Intenzivnost izvedb in raziskovanje repertoarja spodbujata nemškega violončelista Daniela Müller-Schotta, da se loteva vedno novih projektov in kreativnih sodelovanj, ki segajo od klasične glasbe do vizualne umetnosti. S posebnim zanimanjem išče tehtno, a pozabljeno glasbo, in če najde takšno, ki ni bila ustvarjena za njegovo glasbilo, jo priredi. Tako ne preseneča, da glasbenik redno sodeluje s skladatelji in na svojih koncertih pogosto izvaja nova dela.

Če je Müller-Schottu kot Nemcu Olimp klasične glasbe tako rekoč stal ob strani in je imel vse poti široko odprte, je bila za makedonskega pianista Simona Trpčeskega velika svetovna kariera bistveno manj samoumevna. Pianist, ki je odraščal v Makedoniji v turbulentnih devetdesetih letih, je s talentom in vztrajnostjo zažarel daleč prek meje svoje domovine. Na začetku novega tisočletja je osvojil številne pomembne nagrade in si utrl pot do mednarodne kariere. Danes je Trpčeski kot »izrazit, možat in duhovit« interpret (tako je zapisal kritik New York Times) izredno iskan koncertni solist pri vodilnih svetovnih orkestrih, s katerimi igra najbolj ognjevita in zahtevna dela klavirskega repertoarja. Kljub kozmopolitskemu življenju pa ostaja zvest svojim koreninam: Skopje ostaja njegov dom, Makedonijo pa s pomočjo glasbe ponaša v svet.

✨ 5. koncert Komornega cikla 2019/2020

Izvajalci:
Daniel Müller-Schott Official Site, violončelo
Simon Trpčeski, klavir

Spored:
Johannes Brahms: Sonata za violončelo in klavir št. 2 v F-duru, op. 99
Anton Webern: Tri male skladbe za violončelo in klavir, op. 11
***
Robert Schumann: Adagio in Allegro za violončelo in klavir v As-duru, op. 70
Richard Strauss: Sonata za violončelo in klavir v F-duru, op. 6

✨ Več informacij: http://bit.ly/2mNDek7

Podrobnosti

Datum:
7. maja, 2019
Čas:
19:30 - 22:00